Asanž sa sjajem u očima: Šćepanovićev portrtet oduševio DŽulijanovu majku

M. MIRKOVIĆ

22. 06. 2020. u 11:22

PORTRET Džulijana Asanža koji je pre nekoliko dana dovršio naš umetnik Vladislav Šćepanović ustalasao je, zasada, virtuelni svet i pobrao mnoštvo pohvala.

Асанж са сјајем у очима: Шћепановићев портртет одушевио Џулијанову мајку

Foto: Novosti arhiva

Neke su, naravno, značajnije od drugih, a kako je sam umetnik zaključio, nema većeg komplimenta za portret od reči Džulijanove majke Kristin Asanž, koja je na "Tviteru" napisala: "Hvala vam na predivnoj slici mog sina Džulijana. Niste uhvatili samo njegov istinski lik, već i njegov karakter. Njegova snaga, odlučnost i posvećenost istinitom novinarstvu, sijaju mu iz očiju."

- Na "Tviteru" je oduševljenje slikom iskazala i Asanžova supruga i advokat, sa kojom ima dvoje dece - otkriva Šćepanović, koji je upravo na njen poziv i ušao u ovaj projekat koji promoviše "Vikiliks".

Prvi kontakt sa predstavnicima Džulijana Asanža, slikar Vladislav Šćepanović je imao na Bijenalu u Veneciji, gde je predstavljao Srbiju. Osim kao umetnik koji se bavi "političkim slikarstvom" i rado predstavlja ljude koji su simbol otpora u raznim sferama, svakako je dobar izbor za ovaj projekat i kao neko ko se i sam bori protiv sveprisustva digitalnog, za informaciju koja traje - sačuvana na platnu ili papiru.

- Sada su na redu Edvard Snouden i Čelsi Mening, čije ću portrete takođe uraditi u okviru projekta koji je vezan za "Vikiliks" i svojevrsna je posveta tim ljudima koji su u ovo doba digitalnog fašizma uspeli da naprave prolaze i bore se za slobodu medija - navodi autor. - Drago mi je što mogu kroz slikarstvo da dam doprinos promociji prava na slobodu misli, dela i informacija.

Želja mu je, tokom rada na ovom platnu, bila da prikaže život i borbu Džulijana Asanža, koji je objavljivanjem mnogobrojnih poverljivih dokumenata o kršenju ljudskih prava i drugim nezakonitim akcijama raznih vlada pokazao kolika je nesloboda i koliko se na taj način kreira javno mnjenje.

PLANOVI O ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

SLEDEĆE godine biće organizovana izložba u Beogradu, a radovi će biti prikazani i na više mesta u svetu, možda i na Bijenalu u Veneciji - najavljuje Šćepanović.

Umetnik je nedavno otkrio i da mu je u planu da sa dramskom spisateljicom Majom Pelević napravi zajednički projekat koji će se baviti upravo ovom temom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024