Volite slikarstvo? Spremite se za aukciju - Kolesnikov za 10.000 evra

D. Tmušić

15. 06. 2020. u 17:30

PRVA aukcijska kuća "Madl'Art" organizovaće aukciju u Palati "Cepter" 20. juna sa početkom u 19 časova.

Волите сликарство? Спремите се за аукцију - Колесников за 10.000 евра

Foto: "Madl'Art"

- Dok izvestan broj svetskih aukcijskih kuća održava onlajn aukcije, mi negujemo klasični i najzanimljiviji način organizovanja - u sali i lice u lice - izjavio je, za "Novosti", direktor aukcijske kuće "Madl'Art" Dejan Popović.

Najveću početnu cenu, od 10.000 evra, na 58. po redu aukciji, ima ulje na platnu "Predeo sa rekom" ruskog slikara Stjepana Kolesnikova, koji je posle revolucije u Rusiji živeo i radio u Beogradu. Zatim sledi, sa 9.000 evra, veliko platno "Sveti Nikola" Uroša Predića iz 1898. godine, koje je navedeno u knjizi "Umetnička topografija Pančeva" istaknutog istoričara umetnosti Pavla Vasića.

Kupci će se nadmetati za dela vrhunskih srpskih slikara kao što su Jovan Bijelić, Bora Stevanović, Mladen Josić, Nedeljko Gvozdenović, Peđa Milosavljević, Momo Kapor, ali i slikarki Olje Ivanjicki i Zore Petrović.

Najinteresantnija priča vezana je za "Portret muškarca", čija je početna cena 8.500 evra. Delo je ruku našeg slikara Paje Jovanovića nastalo oko 1922. godine, ali muškarac na slici je nepoznat, a posveta nečitljiva.

Mere predostrožnosti biće poštovane i na aukciji, ali i na predaukcijskoj izložbi, koja će se održati od 16. do 20. juna u Ulici kralja Petra broj 32.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)