SNP oporavljeno od korone priprema niz iznenađenja za 160. sezonu: U decembru premijera Handkeovog "Golmana"

J. Simić

17. 06. 2020. u 20:03

U PRETHODNOM tromesečnom periodu koji je obeležio virus korona, Srpsko narodno pozorište ponašalo se u znaku "tri O": ozbiljnost, o čemu svedoči i 159 godina tradicije ovog teatra, odgovornost prema publici i zaposlenima i originalnost (predstave i operski nastupi putem interneta).

СНП опорављено од короне припрема низ изненађења за 160. сезону: У децембру премијера Хандкеовог Голмана

Foto: N. Karlić

Ovim rečima je upravnik SNP dr Zoran Đerić u sredu je najavio nastavak ostatka aktuelne i narednu 160. sezonu u našem najstarijem profesionalnom teatru. Predstojeću jesen obeležiće nekoliko premijera, a sam kraj decembra biće u znaku nobelovca Petera Handkea i postavke njegovog dela "Golmanov strah od penala" u režiji Ane Đorđević.

Ansambl SNP najpre će 4. jula gostovati u Smederevu sa predstavom "Smederevo 1941", koja je posvećena tragičnoj eksploziji u kojoj su pre 79 godina poginuli smederevski glumci. Ova predstava otvoriće i Sterijino pozorje 26. avgusta u Novom Sadu.

PRVO GLANCANjE FASADE

PRVI put otkako je 1981. godine sagrađeno pozorišno zdanje od belog mermera u Novom Sadu, biće očišćena fasada SNP. Samo "glancanje" koje će biti upriličeno krajem ove ili u prvoj polovini godine, trajaće šest meseci. Takođe, biće renovirana velika scena koja ima blizu hiljadu sedišta.

Prvi susret novosadske publike sa glumcima SNP, posle više od tri meseca korona-zatišja, ugovoren je za 8. jul na premijeri drame "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića. Biće to predstava zatvorenog tipa sa ograničenim brojem publike pod maskama na Sceni "Pera Dobrinović".

Već u avgustu, po rečima direktora drame Milovana Filipovića, započeće probe za predstavu "Bura" Vilijema Šekspira u režiji Kokana Mladenovića.

- Od oktobra do decembra radićemo dve vrlo značajne produkcije: "Zločin i kazna" po romanu Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice, a zatim na samom kraju godine sledi dramatizacija Handkeovog romana "Golmanov strah od penala" - kazao je Filipović.

Direktor Opere Aleksandar Stankov najavio je da će, kao i u prethodna tri meseca, opera SNP "biti tamo gde je njena publika". U vreme pandemije novosadska opera plenila je pažnju internacionalne publike izvođenjem kompozicije "Bela ćao" i zajedničkim onlajn-nastupom sa kolegama iz Kine i Turske.

U narednom periodu Novosađani će prirediti gala koncert, najpre na Kalemegdanu a zatim i pred novosadskom publikom na nekoj od otvorenih scena u gradu.

Balet SNP će obeležiti 70 godina trajanja a kruna tog jubileja, kako je najavio direktor Toni Ranđelović, biće izvođenje "Ohridske legende" Stevana Hristića u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati