"Otac" Srdana Golubovića za početak Sofesta

R. R.

17. 06. 2020. u 21:09

SA metaforičnim sloganom "U predvorju jubileja", ovogodišnje, 49. izdanje Filmskog festivala u Sopotu - SOFEST, svečano će biti otvoreno 7. jula projekcijom filma "Otac" reditelja Srdana Golubovića.

Отац Срдана Голубовића за почетак Софеста

Foto: ”Otac” promo

U pet festivalskih dana (do 11. jula), u Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 15 domaćih produkcija i koprodukcija, a zanimljivo je da će na SOFEST-u biti prvo festivalsko prikazivanje Golubovićeve nagrađivane socijalne drame posle ukidanja vanrednog stanja.

Kako je izjavio povodom ovogodišnjeg festivala, on se u Sopotu vrlo lepo oseća.

- Sva tri moja prethodna filma, "Apsolutnih sto", "Klopka" i "Krugovi", osvojila su glavnu nagradu na SOFEST-u, tako da, samim tim, volim da dođem u Sopot i drago mi je da ovaj festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja sada ima već toliko dugu tradiciju - rekao je Golubović, čije je novo ostvarenje "Otac" dobilo dve nagrade na ovogodišnjem Berlinalu u programu "Panorama", a na ovogodišnjem Festu nagradu kritike FEDEORA za najbolji film, dok je glumac Goran Bogdan nagrađen za najbolju mušku ulogu.

BESPLATNE ULAZNICE

OSNIVAČ festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot. Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot, a ulaznice će biti besplatne.

- Bilo je strašno intenzivno oko Berlina i Festa-a. Sad se posle pandemije odjednom sve to vraća. Ali, nažalost, ova filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, i zato mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi - izjavio je Golubović.

Zbog drastično smanjenog budžeta, ovogodišnji SOFEST nije dobio podršku na upravo završenom konkursu Ministarstva kulture, ali će se ipak održati zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota. Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik Opštine Sopot, umetnički direktor je Aleksandar Avramović, a SOFEST se organizuje u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a