Pomoć kreativcima: Novi nacionalni projekat u kulturi

Z. GRUMIĆ

16. 06. 2020. u 09:13

SVAKE godine će jedan naš grad ili opština poneti titulu Nacionalne prestonice stvaralaštva, najavila je juče u Novom Sadu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasivši da je to legat ili zaostavština onoga što su Novosađani uradili pripremajući i sprovodeći projekat Evropska prestonica kulture (EPK) 2021.

Помоћ креативцима: Нови национални пројекат у култури

Foto: Novosti arhiva

Premijerka je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i direktorom Fondacije "Novi Sad EPK" Nemanjom Milenkovićem, posetila objekat buduće Kulturne stanice OPENS u nekadašnjem kompleksu "Petar Drapšin" i tom prilikom navela pojedinosti novog nacionalnog projekta, usmerenog u prvom redu na mlade i perspektivne umetnike i kreativce:

- Biraćemo zajedno, svake godine, Nacionalnu prestonicu stvaralaštva. Kao što ulažemo u EPK, tako ćemo ulagati i u grad odnosno opštinu, pobednika na konkursu. Želimo da na mnogo bolji način decentralizujemo kulturu i stvaralaštvo i da tako osnažimo gradove i opštine širom Srbije.

Predsednica Vlade je napomenula da će, zbog pandemije virusa korona i njenih posledica, Novi Sad kao EPK biti najverovatnije "pomeren" za 2022, tako da bismo u tom slučaju prvu domaću prestonicu stvaralaštva imali 2023. godine.

- Ipak, već krajem ove godine objavićemo poziv gradovima i opštinama da konkurišu sa odgovarajućim projektima, da početkom iduće godine izaberemo prestonicu stvaralaštva, opredelimo budžet i da svi stanemo iza tog grada - rekla je premijerka.

Brnabićeva je pohvalila sve ono što je u Novom Sadu postignuto u pripremanju i sprovođenju projekta EPK i napomenula de jedino taj grad i Beograd neće moći da konkurišu za Nacionalnu prestonicu stvaralaštva.

Odluka o odlaganju EPK još nije doneta, a o tome će odlučiti Evropska komisija.

- Mi smo spremni i za januar 2021. i za januar 2022. - rekao je Vučević.

NOVE TEHNOLOGIJE

PREMIJERKA Ana Brnabić, gradonačelnik Miloš Vučević i direktor Kompanije "Trilateral" Vladimir Mastilović razgovarali su sa novinarima povodom nedavne kupovine zemljišta u Novom Sadu za izgradnju poslovne zgrade te članice "Epik gejmsa", jedne od vodećih svetskih kompanija u oblasti interaktivne zabave. U našoj zemlji će tako dobiti centar za produkciju u domenu interaktivnih medija.

- Cilj nam je da privučemo što više naprednih tehnologija. Imamo sve preduslove da Srbija postane zemlja u kojoj se stvaraju nove tehnologije - istakla je Brnabić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture