"PALMA" ZA "ANATOMIJU JEDNOG PADA": Završen 76. filmski festival u Kanu

Ove godine, u Francuskoj se dogodio istorijski, jedinstven i izuzetno jak talas protesta protiv penzijske reforme. Ti protesti su negirani i suzbijani na šokantan način. I ta šema dominantne vlasti koja ima sve manje kompleksa izbija u više domena. U socijalnom domenu je to najšokantnije, ali to se vidi u svim sferama društva, i film toga nije pošteđen. Pretvaranje kulture u robu što zastupa neoliberalna vlada, uništava francusku kulturnu izuzetnost.

ПАЛМА ЗА АНАТОМИЈУ ЈЕДНОГ ПАДА: Завршен 76. филмски фестивал у Кану

Foto: EPA

Tim rečima obratila se večeras u Kanu dobitnica "Zlatne palme" za film "Anatomija jednog pada", Francuskinja Žistin Trije i bila nagrađena dugim aplauzom.

- Ovu nagradu posvećujem svim mladim rediteljima i rediteljkama i onima koji danas ne uspevaju da snimaju filmove – kazala je Trije, praćena ovacijama iz publike.   

Istakla je i da je ovo najintimniji film koji je ikada snimila, a otkrila je i da je najpre htela da snimi seriju, ali da joj je producent preporučio da uradi film. "Zlatnu palmu" joj je uručila Džejn Fonda koja se prisetila da, kada je 1963. godine prvi put bila u Kanu, nije učestvovala nijedna žena reditelj, da ih je sada bilo sedam, ali da još treba da se  napreduje u tom kontekstu.  

Nagradu žirija za žensku ulogu dobila je Turkinja Merve Dizdar za rolu u ostvarenju "Suva trava" Nurija Bilga Cejlana.

- Posvećujem je svim ženama koje se bore da prevaziđu teškoće, da bi postojale u ovom svetu i zadržale nadu – rekla je.

Nagradu žirija za mušku ulogu zaslužio je Kodži Jakušo u filmu "Savršeni dani" Vima Vendersa.

- Poneću je sa sobom u Japan – rekao je skromni Jakušo, uzimajući priznanje.

Grand pri žirija pripao je filmu "Zona interesa" Džonatana Glejzera, nagrada žirija "Opalom lišću" Akija Kaurismakija, dok je nagradu za scenario dobio Japanac Sakamoto Judži za fim "Monstrum" Kroe-Eda Hrokazua. Za scenografiju je nagrađen Tran An Hung za film "Pasija Dodena Bufana". "Zlatnu palmu" za kratkometražni film "27" osvojila je Mađarica Flora Ana Buda, a "Zlatnu kameru" Vijetnamac Fam Tijen An. U takmičarskoj konkurenciji se nalazilo 21 ostvarenje, dok je žirijem predsedavao švedski reditelj Ruben Estlund.

Počasne "Zlatne palme" dodeljene tokom festivala Harisonu Fordu i Majklu Daglasu, povratak Roberta De Nira, doček priređen Džoniju Depu, susret na sceni majke i kćerke, Katrin Denev i Kjare Mastrojani, ekscentrična pojava Kventina Tarantina, pogledi uprti u Kena Louča, Nanija Moretija i Martina Skorsezea, uvek zanimljivi Leonardo di Kaprio, neobični kauboji homoseksualci Pedra Almodovara, ali i sve ono kao do sada, paparaci, sjaj, glamur, preskupe toalete, bili su sastavni deo 76. filmskog festivala u Kanu na koji je sinoć pala zavesa.

VAN KONKURENCIJE

Van konkurencije prikazani su "Ubice punog meseca" Martina Skorsezea u kome glume Robert De Niro i Leonardo di Kaprio, "Žan di Bari" rediteljke Majven Le Besko s Džonijem Depom koji je otvorio festival i peta saga o čuvenom filmskom arheologu pod naslovom "Indijana Džons i artefakt sudbine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru