"ČOVEČNOST-USPONI I SUNOVRATI": Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Tanjug

26. 05. 2023. u 23:14

STERIJINO pozorje, 68. po redu, pod sloganom "Čovečnost-Usponi i sunovrati" počelo je večeras i trajaće do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

ЧОВЕЧНОСТ-УСПОНИ И СУНОВРАТИ: Отворено 68. Стеријино позорје у Новом Саду

NP Beograd

Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu.

- Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno - istakao je Marković.

Večeras je odigrana prva po redu predstava Deca, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je Slika nepoznatog, a u netakmičarskoj međunarodnoj selekciji Krugovi biće izvedene tri predstave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO JE GAGA UMALO DOBIO BATINE OD PAJE: Došao na snimanje pijan, jedga govori tekst... Vuisić bio prek, Bata Stojković se NIJE izvukao