PREMINUO AUTOR PESME "ZAKLEO SE BUMBAR": Poznati kompozitor tokom stvaralačkog života dobio mnoge nagrade i priznanja

Novosti online

23. 04. 2023. u 17:44

SRPSKI kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini.

ПРЕМИНУО АУТОР ПЕСМЕ ЗАКЛЕО СЕ БУМБАР: Познати композитор током стваралачког живота добио многе награде и признања

Foto: Printskrin/Jutjub/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Šouc je ostavio dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a autor je jedne od najomiljenijih i najizvođenijih dečijih pesama „Zakleo se bumbar“.

Šouc je rođen 29. juna 1933. godine u Zemunu.

Već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odseku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Jedan od začetnika džeza na ovim prostorima, Mirko Šouc je kao muzičar, aranžer, pijanista, dirigent i džez solista na harmonici, svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled i popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka.

Njegov „Ansambl Mirka Šouca“ ostvario je preko hiljadu koncerata u zemlji i inostranstvu. Mirko Šouc bio je i dugogodišnji dirigent Zabavnog i Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, a dirigovao je i na više od 100 predstava u Pozorištu na Terazijama.

Autor je preko 200 naslova različitih žanrova (džez, dečija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pesama).

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama: Nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala NIŠVIL, Orden rada sa zlatnim vencem, Nagrada Udruženja kompozitora za životno delo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dečijem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada „Car Konstantin“, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO: "POGLEDAJ ČOVEKA, SVAKI TI JE BRAT" Emotivni završetak humanitarnog koncerta Nikole Rokvića u Vranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović