„LJUBAV PRKOSI VREMENU": Crveni krst Beograd u saradnji sa komitetom Crvenog krsta u prostoru Pedagoškog muzeja otvorio izložbu slika

Novosti online

31. 03. 2023. u 09:29

CRVENI krst Beograd danas je u saradnji sa komitetom Crvenog krsta u prostoru Pedagoškog muzeja otvorio izložbu slika pod nazivom „LjUBAV PRKOSI VREMENU" koja je inspirisanih pričama članova porodica nestalih lica u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

„ЉУБАВ ПРКОСИ ВРЕМЕНУ: Црвени крст Београд у сарадњи са комитетом Црвеног крста у простору Педагошког музеја отворио изложбу слика

Foto: Crveni krst Beograd

Okupljenima se na otvaranju ove posebne izložbe obratio predsednik Crvenog krsta Beograd Milana Mirkovića, zamenica gradonačelnika Beograda  gospođa Vesne Vidović, šef delegacije Komiteta Crvenog krsta gospođa Jelena Stijačić, kao i gospođe Slavica Pavlović koja se obratila u ime svih porodica i lično podelila uspomenu na svoje najmilije nestale članove porodice.

Jula meseca 2022.godine Crveni krst Beograd započeo je sa pripremama za početak realizacije jednog izuzetno značajnog zadatka koji je okupio predstavnike petnaest porodica nestalih lica iz ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina, a koji žive u našem gradu.

Foto: Crveni krst Beograd

Izložba svojim umetničkim aspektom o nestalima govorimo kroz najlepše uspomene njihovih članova porodica i radove koji su pred posetiocima predstavljeni na otvaranju, a koje će posetioci moći u prostoru Pedagoškog muzeja pogledati u naredne dve nedelje.

Ova jedinstvena postavka govori o deci, roditeljima, supružnicima, braći, sestrama, bakama i dekama koji su nestali. Iščekivanje nestale osobe ne odvija se samo unutar porodice. Nestali su imali svoje prijatelje, kolege, komšije, poznanike koji ih takođe iščekuju, i čekaju na vesti o njima.

Sve zemlje koje je zadesila tragična sudbina ratnih razaranja i građanskih sukoba, među kojima je i Srbija, deo su inicijative da se kroz umetnički izraz, a na osnovu priče najbližih članova porodica nestalih, govori o uspomenama i sećanjima na sretne trenutke i život iz perioda kada je čitava porodica bila na okupu.

Ova izložba afirmiše postupak memorijalizacije koja  ima za cilj da se podigne svest u zajednici i da se omogući prepoznavanje nevolja porodica i pomogne u postizanju najvažnijeg cilja i potrebe, da se sazna gde su njihovi najmiliji.

U sukobima na prostoru bivše Jugoslavije evidentirano je preko 35.000 nestalih lica, a rešeno je nešto više od 25.000 slučajeva. Nažalost i dalje je nepoznata sudbina više od 8.500 lica dok u  Srbiji 1.130 porodica i dalje iščekuje odgovor na pitanje, gde su njihovi bližnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)