ĆOPIĆEV DOM JOŠ ČEKA GOSTE: Rodna kuća velikog pisca u Hašanima i dalje nije otvorena za posetioce (FOTO)

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 04. 2023. u 17:52

OBNOVLjENA rodna kuća književnika Branka Ćopića u Hašanima, a koja je zvanično otvorena pre više od pola godine i dalje je zatvorena za posetioce.

ЋОПИЋЕВ ДОМ ЈОШ ЧЕКА ГОСТЕ:  Родна кућа великог писца у Хашанима  и даље није отворена за посетиоце (ФОТО)

NOSTALGIJA Branko Ćopić u omiljenoj fotelji, Foto Arhiva

Problem je u 70.000 konvertibilnih maraka koliko je potrebno za funkcionisanje Javne ustanove "Spomen-kuća Branka Ćopića", koja će upravljati objektom. Kao vlasnik objekta je upisana opština Krupa na Uni, a načelnik Mladen Kljajić kaže, za "Večernje novosti", da radi svakodnevno na rešavanju problema oko finansija.

- Rodna kuća našeg Branka Ćopića mora biti otvorena za posetioce do maja meseca. I tako će i biti. Ako bude potrebno opština će se zadužiti za novac koji je potreban. Već stižu pozivi škola iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske za posete u maju i obilazak rodne kuće našeg Branka - istakao je Kljajić.

On pojašnjava da je u toku postupak registracije JU "Spomen-kuća Branka Ćopića", koji traje još od prošlog novembra.

- Skupština opštine usvojila je krajem prošle godine odluku da se osniva JU "Bašta sljezove boje" Hašani. Odlukom je meni kao načelniku dato 90 dana da imenujem direktora i da se krene u registraciju. Međutim, zbog nedostatka novca nismo uspeli to da uradimo, tako da je Skupština polovinom marta produžila rok za još 90 dana. Ali ja se nadam da ćemo sve završiti u narednih mesec dana - ističe Kljajić.

Inače, ideja o izgradnji Spomen-područja "Bašta sljezove boje" razvila se 2015. godine prilikom obeležavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića. Krajem prošle godine, nakon sedam godina, u Hašanima je otvorena rodna kuća Branka Ćopića, odnosno završena poslednja faza njene obnove u okviru projekta "Bašta sljezove boje".

Cilj projekta je da Spomen-kuća bude inspiracija umetnosti i umetnicima, da postane nezaobilazna na mapi ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, kao i učenika.

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, Ministarstvo prosvete i kulture RS uložilo je 250.000 KM, dok je 80.000 KM za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture Maja Gojković, koja je prošle godine prisustvala ceremoniji završetka poslednje faza obnove rodne kuće Branka Ćopića u okviru projekta "Bašta sljezove boje", tada je poručila da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o delima Branka Ćopića jer su njegove poruke večne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

Foto Arhiva

- Koliko mi pažnje budemo posvetili našoj kulturnoj baštini, toliko ćemo biti veliki i toliko ćemo učvrstiti naše korene na ovim prostorima, jer očuvanje kulturne baštine je važno i za očuvanje nacionalnog identiteta - rekla je tada Gojkovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska i Republika Srbija nastavljaju sa saradnjom i da je cilj da se realizuje što više projekata kao što je "Bašta sljezove boje", a sve sa ciljem da se mlađe generacije upoznaju sa srpskim velikanima i da se oni sačuvaju od zaborava.

Podsetila je da je odluka o podršci ovom projektu donesena na zajedničkoj sednici Vlada RS i Srbije jer je ocenjeno da je projekat značajan za srpsku kulturu i srpski narod. Dodala je da su dela Branka Ćopića prevedena na 30 svetskih jezika i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primerak svakog prevoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni