"NADEŽDA PETROVIĆ" NA DAN SLIKARKINE SMRTI: Glumica Biljana Đurović u Pozorištu "Slavija" izvešće višestruko nagrađenu monodramu

V.STRUGAR

29. 03. 2023. u 16:24

NA dan smrti naše velike slikarke i dobrovoljne bolničarke u dva rata Nadežde Petrović, 3.aprila, u pozorištu "Slavija" biće izvedena monodrama "Nadežda Petrović" u interpretaciji autorke predstave glumice Biljane Đurović.

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ НА ДАН СЛИКАРКИНЕ СМРТИ: Глумица Биљана Ђуровић у Позоришту Славија извешће вишеструко награђену монодраму

foto Promo

- Radnja predstave smeštena je u poslednji dan slikarkinog života, u sobu valjevske bolnice 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, u groznici, uz halucinacije, znamenita Srpkinja preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o čudu života i smrti i bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima - objašnjava Biljana Đurović. - U sećanjima ona oživljava slike stare Srbije i Makedonije, borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine, ali i lične borbe sa tadašnjim predstavnicima vlasti, kao i slike zemlje obolele od pegavog tifusa te, 1915. godine. Njen je to lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine.

Kako kaže naša sagovornica, podnaslov monodrame mogao bi da bude i jedan stih Miloša Crnjanskog, koji je i naziv kompozicije akademika Svetislava Božića - "Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših"...

Adaptaciju teksta sačinjenu od Nadeždinih pisama, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice, kao i izbora poezije njenog brata Rastka Petrovića i jednog od najvećih pesnika savremenika Ljubomira Simovića, sačinila je Biljana Đurović, dramski umetnik i profesor Scenskog govora na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Predstava je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime, a povodom 100-godišnjice slikarkine smrti. Režiju potpisuje Božidar Đurović, scenograf i kostimograf je Marina Vukasović Medenica, dok je kompozitor Svetislav Božić.

Inače, za osam godina postojanja predstava je ovenčana sa šest internacionalnih nagrada. Na Međunarodnom pozorišnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi osvojila je nagradu za najbolju predstavu "Zlatna diploma - Zlatni vitez",na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije (Vraca, Bugarska) nagradu za najbolju žensku ulogu, kao i na 12. Međunarodnom festivalu monodrame " ALBAMONO 2015" , Korča, Albanija. Isto priznanje dobila je i na Međunarodnom festivalu kamernog teatra "Risto Šiškov" (Strumica, Makedonija) za najbolju žensku ulogu, na Festivalu malih formi i monodrame, Istočno Sarajevo, a na Međunarodnom festivalu "Glumac Evrope" (Prespa, Makedonija) - glavnu nagrada festivala "Glumac Evrope 2016"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati