TAJNI SVET SLAVNOG PISCA: U knjizi "Borhes, dnevnik" Adolf Bjoj Kasares ispisao hroniku dugogodišnjeg prijateljstva

D. B. M.

25. 03. 2023. u 18:12

NAJPOTPUNIJI i najintimniji portret Horhea Luisa Borhesa, koji je ikada predstavljen čitaocima, donosi delo "Borhes, dnevnik" Adolfa Bjoja Kasaresa.

ТАЈНИ СВЕТ СЛАВНОГ ПИСЦА: У књизи Борхес, дневник Адолф Бјој Касарес исписао хронику дугогодишњег пријатељства

Čuveni književnik i Marija / Foto Profimedia

U knjizi  je ispisana iscrpna i inspirativna hronika njihovog prijateljstva, ali i svedočanstvo književnog života toga vremena. Dnevničke zapise Bjoj Kasares je beležio prilikom svojih susreta sa Borhesom, između 1947. i 1989.

Kasares je bio poznati argentinski pisac, prevodilac, novinar i izdavač. Pod pseudonimima Onore Bustos Domek i Benito Suares Linč, Borhes i Kasares napisali su zbirke kratkih priča "Šest problema za don Isidra Parodija", "Dve nezaboravne fantazije" i "Model za umiranje", scenarija "Obale" i "Invazija", kao i Antologiju fantastične književnosti (sa Silvinom Okampo) i "Kratke i izvanredne priče".

"Borhes, dnevnik" je priredio Danijel Martino.

U prvom španskom izdanju ima 1.663 strane. Na njenim stranicama suočavamo se sa Borhesovim zanimljivim idejama koje nam pomažu boljem razumevanju njegovog književnog dela. U pojedinim dnevničkim beleškama čitamo detaljne opise Borhesovog svakodnevnog života, saznajemo o strahu i uznemirenosti zbog napredovanja slepila, ali otkrivamo i njegove strasne stavove u književnim i političkim kontroverzama.

Izbor dnevničkih beležaka Bjoja Kasaresa za srpsko izdanje priredio je Dalibor Soldatić, vrstan poznavalaca hispanoameričke književnosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)