BIOGRAFIJA DVOJE LJUBAVNIKA: Knjiga "Katarina Velika i Potemkin" iz pera sjajnog Sajmona Sibaga Montefjorija

D.B.M.

25. 03. 2023. u 19:05

U knjizi "Katarina Velika i Potemkin" bestseler pisac Sajmon Sibag Montefjore otkriva istinu iza mnogobrojnih priča koje su se s vremenom isplele o Katarini i Potemkinu.

БИОГРАФИЈА ДВОЈЕ ЉУБАВНИКА: Књига Катарина Велика и Потемкин из пера сјајног Сајмона Сибага Монтефјорија

Foto: Javno dobro

 Reč je o sjajno napisanoj biografiji dvoje ljubavnika koja se, primera radi, bavi pitanjem njihovog tajnog stupanja u brak (do koga je možda i došlo, ali mi to nikada nećemo saznati). Stiče se utisak da je Montefjore gotovo ubeđen da su se zaista tajno venčali, a sa njim bi se verovatno složio i profesor Sajmon Dikson, poznati istoričar i autor još jedne izvrsne biografije Katarine Velike.

- Montefjore se osvrće i na polne predrasude koje se provlače kroz sve priče o caričinim ljubavnicima. Nikome, naime, nije čudno što vladari muškog pola menjaju ljubavnice, ali kada to radi jedna vladarka, automatski se podrazumeva da sa njom nešto nije u redu, u moralnom i svakom drugom smislu. Katarina je u životu imala desetak ljubavnika, ali jednog za drugim: nikada nije bila u vezi sa više muškaraca istovremeno - navodi istoričar Andrej Zorin. - Menjala je ljubavnike, ali nije bila promiskuitetna - bar ne po današnjim standardima. U sve afere se upuštala iz ljubavi, ili bar iz onoga što je, kao velika obožavateljka sentimentalne literature, smatrala ljubavlju. Potemkin je svakako bio njena najveća ljubav. Montefjore - koji je mnogo vremena proveo u raznim arhivima, proučavajući njihovu obimnu, uzbudljivu korespondenciju i druge dokumente iz tog perioda - slika živopisan portret ekscentričnog ruskog plemića, kome je nekako polazilo za rukom da paralelno vodi živote razuzdanog sultana, duboko religioznog čoveka i briljantnog administratora i političara.

Grigorij Aleksandrovič Potemkin je, ako izuzmemo nekoliko slavnih vladara, bez ikakve sumnje, najpoznatiji državnik predrevolucionarne Rusije. Imao je čak i tu čast da njegovo ime uđe u svakodnevni govor: malo je onih koji nisu čuli za izraz "Potemkinova sela", koji označava nešto što ne postoji, obmanu ili varku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a