"BUHA" OSTAJE POD SVOJIM KROVOM: Problem je neraščišćena imovinsko-pravna situacija

V.STRUGAR/M.MIRKOVIĆ

24. 03. 2023. u 13:20

POZORIŠTE "Boško Buha" ostaje na staroj adresi, na Trgu republike 3 - u najkraćem je zaključak dvočasovnog razgovora predstavnika najstarijeg dečjeg teatra sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Vladi Srbije.

БУХА ОСТАЈЕ ПОД СВОЈИМ КРОВОМ: Проблем је нерашчишћена имовинско-правна ситуација

foto Arhiva "Novosti"

Posle sastanka kojem je prisustvovala ministarka kulture Maja Gojković, kao i gradski sekretari za imovinsko-pravne poslove odnosno kulturu, predsednica Vlade je izjavila:

- Kultura nam je važna, poslednjih godina borili smo se da u nju ulažemo, kao i u njenu infrastrukturu. Ima nešto dobro u svemu ovom negativnom - na primeru dečjeg pozorišta mogli smo da vidimo stepen spremnosti određenih medija da politizuju situaciju, šalju potpuno pogrešne i neistinite informacije, a koje su lako proverljive. Sve to rade da bi izmanipulisali čitav niz ljudi: radnika u kulturi, glumaca, drugih pozorišta i, naravno, uvek dežurnih političkih novinara spremnih da se priključe svakoj hajci protiv vlasti i Aleksandra Vučića.

Direktor Igor Bojović o ovom susretu kaže:

Igor Bojović foto NOvosti

- Dobili smo od premijerke obećanje da će se lično zauzeti da se nađe rešenje za sve teškoće našeg pozorišta u rekonstrukciji, uz obećanje da ćemo ostati na istoj adresi. Rekla je i da je bilo nekih problema u komunikaciji, kojih od sada neće biti.

Glumica Boba Latinović (član UO "Buhe") posle sastanka u Vladi izjavila je da treba ustanoviti gde je došlo do propusta u komunikaciji između različitih službi i zbog čega su došli u situaciju koju sada rešavaju.

- Problem je neraščišćena imovinsko-pravna situacija, trebalo bi da se jasno postavi granica između onoga šta je u vlasništvu Grada i onog što je korisni prostor Pozorišta "Boško Buha". Postoje dva rešenja, što je odlično, i već koliko sutra će videti koje je od ta dva bolje, ali mi smo dobili obećanje da će to biti rešeno u najkraćem mogućem roku. Ostajemo na Trgu republike i, bože zdravlja, uskoro krećemo u rekonstrukciju.Pritisak javnosti pomogao je da naš problem dođe na red.

Pravnica Nada Baša (inače sekretar "Buhe") objasnila je da naslednici Gece Kona potražuju prostor koji je pozorište 1955. godine dobilo od Grada Beograda i za to pribavilo građevinsku dozvolu, ulazeći svojim delom i dubinom bine u zgradu "Prosvete".

- Sada je to deo građevinske celine pozorišta "Boško Buha". Spor je pokrenut uz obrazloženje da nam je taj prostor pripao od nenadležnog organa. Inače, trajao je 19 godina i dobio ga je Grad Beograd. Nažalost, to nas je koštalo rekonstrukcije, jer nije mogla početi do završetka sudskog spora. Mi smo presudu dobili 2015. godine, sve je rešeno u korist Grada i na taj prostor se uknjižio Grad i pozorište, sa pravom korišćenja.

U "Buhinom" ansamblu je dvadeset glumaca, a neki od njih kažu:

- Važno je da ostanemo u našem prostoru jer tu postojimo 73 godine. Sa ozbiljnim promišljanjem, neko je podržao ideju Gite Predić Nušić da to pozorište za decu mora biti na Trgu republike, u sklopu najvažnijih kulturnih institucija Grada Beograda. Tako su pravi neimari nekada razmišljali! - ističe Katarina Gojković.

Borka Tomović foto Novosti

Jedno od zaštitnih lica najstarijeg teatra za najmlađe, Borka Tomović, takođe podseća da je njihova kuća više od sedam decenija na istoj adresi i da se za taj prostor izborila ćerka najpopularnijeg srpskog komediografa:

- Već nekoliko puta su ga od raznih zainteresovanih strana odbranile generacije naših prethodnika, na čelu sa Ljubivojem Ršumovićem - podseća Tomovićeva. - Zato ne možemo da zamislimo da mi budemo generacija koja je ovaj prostor, urezan u srca Beograđana - prepustila.

Katarina Marković igra u mnogim našim teatrima, ali je njena matična kuća "Buha", za koju kaže da joj je mesto na Trgu republike, baš kao što je i Narodnom pozorištu i Narodnom muzeju.

- "Buha" je najstarije pozorište za decu na Balkanu. Cigla jeste na prodaju, ali postoji nešto što se zove tradicija i kulturno nasleđe ove zemlje. I to ne sme biti na prodaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!