KOMEDIJA JE DOŠLA SVOJOJ KUĆI: Počeo 49. festival smeha „Dani komedije“ u Jagodini (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 03. 2023. u 23:39

FESTIVAL smeha „Dani komedije“, 49. po redu, započeo je otvaranjem izložbe „Sva lica Mire Banjac“, koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Vojvodine, u Kulturnom centru u Jagodini .

КОМЕДИЈА ЈЕ ДОШЛА СВОЈОЈ КУЋИ: Почео 49. фестивал смеха „Дани комедије“ у Јагодини (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

- Glumci se veoma teško odlučuju da igraju pravu komediju. Ona je mnogo više od same igre. Ona je jedno dobro promišljanje. Tako nam je potrebno radosti, pameti, komedije koje nam ostavlja neku važnu poruku. Svi kažu da su festivali skupi. Ja uvek kažem da i treba da budu skupi. Oni nisu zabava, nisu žurka, festivali su naša sučeljavanja, koja su tako nužna u ovim vremenima – rekla je glumica Mira Banjac, koja je festival proglasila otvorenim.

Ona je dodala da je morala da dođe na festival, jer jer je „večaras jedan praznik – komedija je došla svojoj kući, u svoj festival. To je velika stvar“.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Umetnički direktor i selektor festivala „Dani komedije“ Nebojša Bradić za „Novosti“ je ocenio da je festival „reprezentacija komedije na srpskim scenama i delimično iz regiona“, a potom dodao: - Komedije su žive onoliko koliko je živ naš život, a on jeste zaniljmiv, dinamičan, pomalo ozbiljan, pomalo turoban. Komedija se tim svim stvarima bavi kao istinom. Postoji istina komedije koja, verujem, prelazi sa naše scene na publiku i svi zajedno pravimo to čudo – pozorište, koje se ovde podiže na festivalsku pozorinicu.

Prva takmičarska predstava večeras je bila „Ubistvo u Orijent ekspresu“, po tekstu Agate Kristi u režiji Darijana Mihajlovića, koju je odigralo Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda.

Andrija Milošević, koji je glumio Herkula Poaroa, rekao je da je imao u glavi da na scenu treba da iznese lik koji je svima poznat, ali da se veoma lepo zabavljao.

- To je bio veoma težak period, jer sam igrao „Raleta“, a uveče išao na probe. Ali, izuzetno uživam igrajući u ovoj predstavi, koja je jedna od izuzetno gledanih predstava u Beogradu. Dobra stvar je što je ovo žanr koji kod nas, da tako kažemo, nije mnogo zastupljen, pa je predstava jedna eksluzivica, mali spektakl i fantastična priča, odlična dramatizacija – rekao je Milošvić za „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba