GALERIJSKO, UPOTREBNO I UNIKATNO STAKLO: Izložba Srbobrana Kilibarde do početka aprila u paraćinskom muzeju (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

20. 03. 2023. u 11:05

U ZAVIČAJNOM muzeju "Paraćin" još oko dve nedelje biće postavljena reprezentativna izložba Srbobrana Kilibarde, svestranog umetnika najpoznatijeg po dizajniranju stakla.

ГАЛЕРИЈСКО, УПОТРЕБНО И УНИКАТНО СТАКЛО: Изложба Србобрана Килибарде до почетка априла у параћинском музеју (ФОТО)

Foto: Z: Rašić

Otvaranje ove izložbe pod nazivom „Galerijsko, upotrebno i unikatno staklo“ privuklo je veliku pažnju posetilaca budući da se radi o reprezentativnoj izložbi eksponata stakla od kojih su mnogi unikati, a neki podsećaju na skulpture.

Osim trodimenzionalnih predmeta u vitrinama Zavičajnog muzeja, izložene su i fotografije različitih komada stakla koje je Kilibarda dizajnirao dok je radio u paraćinskoj „Srpskoj fabrici stakla“, tako da postavka pokazuje svojevrsno staklarsko kulturno nasleđe grada na Crnici.

Ova izložba ispunjenje je obećanja koje je Kilibarda dao nakon promocije njegove foto-monografije, istovetnog naziva, predstavljene prošle godine u decembru. Tada se rodila ideja da, pored knjige, napravi i izložbu gde će, uz fotografije, predstaviti i trodimenzionalne staklene predmete.

Svestrani umetnik nastavio je da stvara i kada je otišao iz paraćinske Staklare i - mada je već godinama u penziji, staklo nikada nije prestalo da mu bude nadahnuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna