POSLE TITOVOG GOVORA ZABRANJENA PREDSTAVA "KAD SU CVETALE TIKVE": Bez posledica nisu prošli ni oni koji su u njoj učestvovali

D. Matović

20. 03. 2023. u 10:00

TITO SE RETKO oglašavao u vezi sa književnošću i umetnošću, ali 25. oktobra 1969. godine u jednom razgovoru sa predstavnicima političko-privrednog aktiva banatskih opština u Zrenjaninu prokomentarisao je "Tikve". Snimak emitovan na državnom radiju i uveče na televiziji u Dnevniku, više puta je ponavljan.

ПОСЛЕ ТИТОВОГ ГОВОРА ЗАБРАЊЕНА ПРЕДСТАВА КАД СУ ЦВЕТАЛЕ ТИКВЕ: Без последица нису прошли ни они који су у њој учествовали

Koča sa cilindrom i Tito

"I u stvari se troši malo. Vrlo malo. Tri kilograma na čoveka (da) više trošiš, onda ne bi imali šta izvoziti, uopšte ne bi. Kod nas je struktura ishrane još veoma primitivna, još nije na visokom nivou kao što (bi) trebalo da bude. Tako da se sada preuzima čitav niz mera, od Centralnog komiteta, od Predsedništva i Izvršnog biroa do dolje. Mi stalno se bavimo s tim takvim problemima. Ali, uz ove probleme sada, koje smo mi ovde razgovarali, imamo mi i te društvene probleme: pitanje raznih ovih, kako da kažem, tih shvatanja, tuđih elemenata. Evo, na primer, nedavno ste vi videli, tu neki komad, kazališne neke tikvice. Kako cvate tikve, ali ta njegova tikva, koji je to pisao, ne cvate, jer ona je, izgleda, potpuno gnjila, i tako dalje... gde se blati naš društveni sistem, gde se hoće na svaki način da se naše društvo prikaže kao društvo koje ne valja, to jest da nije to ono što bi trebalo da bude. To jest, on ne govori da je to socijalizam. Neće socijalizam, nego nešto drugo. Znate vi šta on to govori... A ko govori? Govori onaj koji je bio na mramoru, na otoku tamo, na Golom otoku. I većina tih ljudi, većina... to ih nema, mali broj, ali su vrlo glasni... Njih odmah poduhvata propaganda u inostranstvu, i piše: taj u Jugoslaviji piše... taj, taj, i tako, onda treba verovati. Jer inače, u takvom jednom jednopartijskom sistemu, kako kaže, jugoslovenskom, ne bi mogao to da piše kad ne bi bila istina. I tako dalje...

VIDITE, TE STVARI nama smetaju. Ljudi iz naše sredine pljuju na nas, pljuju na naše tekovine, i pljuju na naše živote koje mso dali, živote u našoj sredini, a već su se jedanput pokazali da oni ne vole ovu zemlju, da oni nisu, ovaj, ne spadaju u naše društvo, i sad već ponovo se javljaju. Onaj isti informbirovac koji danas ima pravo, ovaj, sve raditi. Dakle, to je stvar komunista. Mi ne smemo sad ići na administrativno preduzimanje mera. Mi moramo tražiti od komunista... Pa, bogamu, ima nas milion, milion komunista... Pa, mi moramo, odozdo treba da se te stvari... da se njega onemogući. Ja ne tražim da mi sad njega, šta ja znam, hapsimo, i tako dalje, nego - naprotiv - da bude glas javnosti onaj koji će njih onemogućiti da se bave takvim poslom.

Muzej pozorišne umetnosti

Tekst potpisa


Posle ovog Titovog govora predstava više nije izvođena. Bez posledica nisu prošli ni oni koji su u njoj učestvovali Miša Janketić, koji je igrao glavnu ulogu ostao je bez ordena rada koji mu je bio dodeljen, Mihailović je bio pod prismotrom DB i dobio je svoj dosije u Arhivu Josipa Broza, reditelj Boro Drašković tri decenije nije radio u pozorištu, upravnik Stupica preminuo je nepunih godinu dana posle zabrane predstave.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović