LEGENDI U ČAST: I u Vrnjačkoj Banji obeležena godišnjica smrti Danila Bate Stojkovića

G. ĆIROVIĆ

17. 03. 2023. u 14:13

Kulturnim programom ispred Amfiteatra koji upravo nosi njegovo ime, a potom i u ovdašnjoj biblioteci, i u Vrnjačkoj Banji je na prigodan način obeležena godišnjica smrti legendarnog Danila Bate Stojkovića (1934-2002), jednog od velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta.

ЛЕГЕНДИ У ЧАСТ: И у Врњачкој Бањи обележена годишњица смрти Данила Бате Стојковића

G.Šljivić

Posebna prijateljska veza Vrnjačana i Bate Stojkovića odavno je poznata. A, koliko je ta veza značila doajenu našeg glumišta, najbolje svedoči i to što je svojevremeno rekao svojoj suprugi Olgi: „Dok sam živ, odmor ću provoditi u Vrnjačkoj Banji“. Tako je i bilo. Od 1992. pa sve do svoje smrti 2002. godine Bata je redovno bio gost prestonice srpskog turizma.

Sećajući se na te nezaboravne trenutke i druženja, njegovi domaćini i prijatelji, u znak velikog poštovanja, pokrenuli su manifestaciju „Dani Bate Stojkovića“ koja se tradicionalno održava u avgustu za njegov rođendan, posvetili mu spomen-sobu u okviru Amfiteatra koji nosi njegovo ime, a jedan most preko Vrnjačke reke nazvali „Ko to tamo peva“ po istoimenom filmu u kojem je Bata, po oceni i publike i kritike, ostvario nezaboravnu rolu.

G.Šljivić

Batina spomen-soba u Vrnjačkoj Banji

- Bila je ogromna čast i privilegija poznavati i družiti se sa velikim glumcem i još većim čovekom i prijateljem kakav je bio Bata Stojković. Vrnjčani čuvaju uspomenu na njega i sve ovo je naš mali, skroman izraz zahvalnosti – kaže Nikola Džamić, inicijator „Batinih dana“ i autor knjige „Karirani stolnjak“ inspirisane prijateljstvom sa legendom našeg glumišta.

G.Šljivić

Nikola Džamić, inicijator "Batinih dana"

I, upravo je, nakon kulturnog programa u Amfitetru, u ovdašnjoj Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ upriličena promocija trećeg izdanja ove knjige čije su odlomke čitali glumac Milenko Pavlov i prof.dr Mića Živojinović.

PROGRAM

ISPRED Amfiteatra, o Bati Stojkoviću osim Nikole Džamića govorili su prof.dr Mića Živojinović, reditelj Ivan Pešukić, glumac Milenko Pavlov, prof. Iva Milošević sa Akademije umetnosti u Beogradu sa svojim studentima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna