PREMINUO BOBI KOLDVEL: Čuveni američki pevač i tekstopisac (VIDEO)

Novosti Onlajn

15. 03. 2023. u 16:35

PEVAČ i tekstopisac Bobi Koldvel preminuo je u 71. godini.

ПРЕМИНУО БОБИ КОЛДВЕЛ: Чувени амерички певач и текстописац (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Bobi se godinama borio sa teškom bolešću.

Koldvel je preminuo u snu u utorak uveče, u svojoj rezidenciji u Nju Džerziju, potvrdili su iz njegovog tima.

TMZ je potvrdio da pevač "nije mogao da hoda oko pet godina jer se nosio sa bolnim napadima neuropatije i rupturom tetive".

Bobi Koldvel je svoju karijeru započeo šezdesetih godina prošlog veka, kao tinejdžer.

Objavio je nekoliko albuma koji - R&B, soul, džez i savremenu muziku je obožavao i izvodio.

- Polazeći od svog ogromnog repertoara uzbudljivog R&B-a, intimnih glatkih džez stilova i pesama velikih bendova, Bobi ima mogućnost da se zabavlja na bilo kom mestu, sa fanovima svih uzrasta. U Japanu i širom Azije uživa u ogromnoj popularnosti i rasprodaje nastupe - piše na njegovoj veb-stranici.

Bobi Koldvel je rođen na Menhetnu,ali je odrastao u Majamiju na Floridi . Njegova majka je prodavala nekretnine i jedan od njenih klijenata je bio rege pevač Bob Marli ; Koldvel i Marli su postali prijatelji. Odrastanje u Majamiju izložilo je Koldvela raznovrsnoj muzici kao što su haićanska, latino, rege i R&B. Odrastao je slušajući muziku Frenka Sinatre i Ele Ficdžerald.

Kada je imao 12 godina, Koldvel je počeo da svira klavir i gitaru. Privlačili su ga rokenrol, džez i ritam i bluz. Sa 17 godina radio je sa svojim bendom u Las Vegasu, a zatim se preselio u Los Anđeles. Bio je član benda iz Majamija Katmandu koji je napisao veliki deo njihovog materijala, a istovremeno je izvodio tradicionalne standarde. Koldvel je svirao na više instrumenata i pevao.

Koldvel je svoju prvu pauzu u karijeri dobio kao ritam gitarista za Litl Ričarda ranih 1970-ih. Koldvel i njegov bend su na kraju napustili Litl Ričarda, a Koldvel je otišao solo. Do 1977. proveo je šest godina u Los Anđelesu svirajući u različitim barskim bendovima i pokušavajući da sklopi ugovor sa diskografskom kućom. Koldvel je na kraju potpisao ugovor sa TK Rekords u Majamiju 1978.

Nakon što su snimljene pesme za njegov prvi album, rukovodioci su rekli Koldvelu da uživaju u albumu, ali su mislili da mu nedostaje hit. Koldvel se vratio u studio na dva dana i napisao „What You Won't Do for Love". TK je uglavnom bila R&B izdavačka kuća popularna među afroameričkim slušaocima. Rukovodioci izdavačke kuće hteli su da prikriju činjenicu da je Koldvel bio belac, pa su držali njegovo lice dalje od omota albuma. Kada je bio na turneji sa Natalie Kol da podrži album , većina publike je bila crna i mnogi su bili iznenađeni što je Koldvel bio belac.

Pesma "What You Won't Do for Love" Bobija Koldvela dostigla je prvih deset na Bilbord magazinu Hot 100 i Adult Contemporary (br. 10). Pesma je prerađena i semplovana mnogo puta. Koldvel ju je prepravio 1998. Obradili su je  Go Vest , Filis Hajman , Roj Ajers , Majkl Bolton , Intro , Boyz II Men i Snoh Aalegra , a semplovao ju je i Tupak Šakur za svoj hit "Do for Love ". 

Koldvelov debi album pratili su Cat in the Hat (1980) i Carry On (1982). Pesmu "Open Your Eyes" iz Cat in the Hat semplovao je Džej Dila. "Like Water for Chocolate " i „Open Your Eyes“ su takođe obradili umetnici Džon Ledžend i Dvel . Za album Carri On , Koldvel je svirao sve instrumente, bio producent i pomagao u aranžiranju i miksovanju. [10] Godine 2019, Lil Nas Ksje tužen za 25 miliona dolara zbog korišćenja pesme „Carry On“ (sa istoimenog albuma).

Pevač Boz Skags savetovao je Koldvela da piše pesme za druge muzičare nakon što se TK Records zatvorio. Koldvel je napisao pesmu „The Next Time I Fall “, koja je postala hit za Ejmi Grant i Pitera Sitera , i pesme za Roja Ajersa , Čikaga , Natali Kol, Nila Dajmonda , Robertu Fleka , Al Džeroa i Boza Skega.

(B92)

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju