PREMINUO SLAVKO MILANOVIĆ: Nekadašnji direktor Drame Narodnog pozorišta umro u 72.godini

V.V.S.

08. 02. 2023. u 19:48

NEKADAŠNjI direktor Drame i dugogodišnji dramaturg Narodnog pozorišta Slavko Milanović preminuo je juče (7.februara) u Beogradu, posle duge bolesti u 72. godini.

ПРЕМИНУО СЛАВКО МИЛАНОВИЋ: Некадашњи директор Драме Народног позоришта умро у 72.години

foto:Narodno pozorište

U saopštenju Nacionalnog teatra ističu da će ga pamtiti kao vrsnog pozorišnog znalca, veoma dragog, nenametljivog, odmerenog i dostojanstvenog čoveka.

Milanović je rođen 1951. godine. Diplomirao je opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.Pohađao je postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Institutu za dramu i teatar u Lođu (Poljska), a u okviru studijskih boravaka bio je u Velikoj Britaniji i SAD. Od 1975. godine bio je dramaturg, od 1986. do 1992. umetnički rukovodilac i direktor sarajevskog "Kamernog teatra 55". U jugoslovenskim časopisima i zbornicima objavio je veći broj dramaturških analiza, studija i eseja na temu pozorišta, filma i televizije, kao i pozorišnih i televizijskih kritika i prikaza.

Autor je više radio drama od kojih su najpoznatije "Soba", "Koncert za Reginu Olsen", "Quid nimis" i "Riblji ples". Pisao je televizijske scenarije "Zajedno", "Budite isti za dvadeset godina" i "Perspektiva rajskog dola" za TV Sarajevo, "Nastajanje- Nestajanje" za TV Beograd. Televizijska drama "Budite isti za dvadeset godina" adaptirana je i izvedena u Narodnom pozorištu u Zenici.

Sahrana Slavka Milanovića biće u subotu,11.februara, na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a