"GOSPOĐICA" U NARODNOM POZORIŠTU: Ansambl NP Republike Srpske iz Banjaluke gostuje u Beogradu

V.V.S.

01. 02. 2023. u 21:22

PREDSTAVA Narodnog pozorišta Republike Srpske "Gospođica", koju je prema delu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus, režirala i adaptirala Đurđa Tešić, gostuje 4. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

ГОСПОЂИЦА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ: Ансамбл НП Републике Српске из Бањалуке гостује у Београду

foto:Promo

- Rad na ovoj dramatizaciji započela sam još 2009. godine, u vrlo intenzivnoj saradnji sa rediteljkom Đurđom Tešić, kada je nastalo nekoliko različitih verzija. Tražile smo priču, formu, stil. Probijale smo se kroz gusti materijal Andrićevih bravuroznih misli i uvida, da bismo na kraju došle do finalne dramatizacije, koja i dalje ostaje otvorena za menjanje i prilagođavanje - ističe Vanja Ejdus.

Rediteljka Tešić kaže da "Gospođica" podseća na današnje vreme u kome nema savesti i gde svako grabi i snalazi se za sebe:

- Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti koje nam društvo nameće - reči su Đurđe Tešić. - Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna gde nam je jurenje novca postalo cilj, a ne sredstvo za život. I da je takav život magla u kome lupa zgrčeno srce puno bola poput starog sata koji otkucava vreme...

Glumačku podelu čine Slađana Zrnić, Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Belinda Stijak, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Pavle Pavić. U predstavi učestvuju i članovi Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, Anastasija Marić (violina) i Marko Kovačić (kontrabas).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest