VELIČKOVIĆEV VREDAN DAR: Pred domaćom publikom od večeras Legat srpskog i francuskog akademika zaveštan Muzeju grada Beograda

M. KRALj

01. 02. 2023. u 06:15

GODINU dana nakon što je napustio ovaj svet velikan naše likovne umetnosti Vladimir Veličković (1935-2019) posthumno je ovenčan nagradom Muzeja grada Beograda za sveukupni doprinos stvaralaštvu, koja je tada dodeljena posle pauze od 47 godina, a prethodno, njen poslednji laureat, 1973. godine, bio je slavni arhitekta Aleksandar Deroko.

ВЕЛИЧКОВИЋЕВ ВРЕДАН ДАР: Пред домаћом публиком од вечерас Легат српског и француског академика завештан Музеју града Београда

Vladimir Veličković, Foto Tanjug

Ali, veze ove institucije i srpskog i francuskog akademika, slikara svetskog glasa, postojale su još za njegovog života, kada joj je namenio vredan dar - legat svojih radova koji će se danas prvi put naći pred publikom. Postavka dela iz njegove poklon-kolekcije biće otvorena večeras u 19 časova, u Salonu, u Bulevaru kralja Aleksandra 32, novom izlagačkom prostoru Muzeju grada Beograda. Ovim kulturnim događajem muzej otpočinje program povodom jubileja - 120 godina od osnivanja.

- Reč je o delima nastalim u periodu od 1972. do 2009. godine, koja se premijerno prikazuje kao jedna celina - objašnjava, za "Večernje novosti", Jelena Medaković, direktorka MGB.

- Veličković je lično koncipirao ovaj vredan poklon, koji je upravo kao jedinstvena kolekcija stigao u naš muzej. Ona obuhvata dve monumentalne slike u tehnici ulje na platnu, dva crteža u tehnici akril na papiru i dvadeset i četiri serigrafije na papiru.

Ova dela posetiocima izložbe pružiće uvid u različite faze stvaralačkog opusa ovog izuzetnog autora.

Tih Veličkovićevih dvadeset i osam radova, muzeju je 2021. poverio na čuvanje, održavanje i staranje, njegov sin Vuk Vidor, koji je i sam slikar i višegodišnji saradnik ove kulturne institucije.

- Zvuči gotovo neverovatno, ali pre toga, u zbirkama Muzeja grada Beograda nije se čuvalo nijedno Veličkovićevo delo - naglašava Medakovićeva.

- Ova reprezentativna kolekcija predstavlja i najznačajniju donaciju koje je muzej dobio u prethodnom periodu. Značaj poklona je i u tome što može da podstakne i druge naše značajne umetnike, njihove porodice, ali i ostale građane, da muzej obogate svojim donacijama.

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda, kako se ističe u najavi izložbe su pored toga što su svedočanstvo o Veličkovićevoj izuzetnoj umetničkoj ličnosti koja je ostavila prepoznatljiv trag na savremenoj umetničkoj sceni, istovremeno i važan izvor za neka buduća likovna tumačenja njegovog opusa.

Prema rečima Jelene Medaković, Salon MGB, u kome će izložba biti otvorena do 26. februara, za samo pola godine od otvaranja, postao je jedno od najtraženijih mesta za izložbe savremenih autora:

- Poseta je izuzetna, kako zbog programa koje smo ponudili, tako i zbog izuzetno dobre lokacije na kojoj se galerija nalazi. U tom smislu verujem da će mnogi naši sugrađani poželeti da u Salonu vide i dožive ovu izuzetno vrednu kolekciju - zaključuje direktorka MGB.

JUBILARNA GODINA

PREDSTAVLjANjEM Veličkovićeve poklon-kolekcije počinje za Muzej grada Beograda, obeležavanje 120-godišnjice. Za jubilej je, kako kaže Jelena Medaković, planirana bogata i raznovrsna muzejska, ali i festivalska aktivnost. Uskoro će tako, gostovati u Ljubljani, kao suorganizator skupa posvećenog dizajnu. Otpočeće rad muzejskog teatra, a jedan od programa biće posvećen i dijalogu između dela koja se čuvaju u muzejskoj zbirci i savremenih likovnih autora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega