ODLAZAK VLADIMIRA MILOSAVLJEVIĆA: In memoriam - Preminuo dirigent i kompozitor duhovne muzike

A. P.

17. 01. 2023. u 19:28

DIRIGENT i kompozitor duhovne muzike Vladimir Milosavljević preminuo je u 72. godini.

ОДЛАЗАК ВЛАДИМИРА МИЛОСАВЉЕВИЋА: In memoriam - Преминуо диригент и композитор духовне музике

Foto privatna arhiva

Milosavljević, koji je rođen u Beogradu 1951, završio je komponovanje i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a nakon studija posvetio se komponovanju pravoslavne muzike. Njegova horska dela, a pre svega "Psalm 86", "Pokajnička molitva", "Molitva Davidova" i "Haruvimska pesma" uspešno su izvođena u Evropi i SAD.

Punih 14 godina vodio je najstariji beogradski hor (Prvo beogradsko pevačko društvo), a dve godine Beogradski sveštenički hor. Kamerni hor "Sveti Đorđe" osnovao je 1989, a godinu dana kasnije i hor Srpske Patrijaršije.

- Poznat je kao stvaralac sa retkim talentom da u svojim delima sačuva pravoslavnu autentičnost i molitvenost duhovnog pevanja srpske crkvene muzike - ocenio je patrijarh srpski Porfirije na svojoj fejsbuk-stranici u osvrtu na preminulog umetnika.

Patrijarh Porfirije je podsetio da je Milosavljević pored plodnog stvaralaštva u duhovnoj muzici, u saradnji sa Goranom Bregovićem, komponovao i aranžirao numere za filmove "Dom za vešanje" i "Arizona drim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru