"PAD JE NEPOZNANICA, ZBOG TOGA NAS PLAŠI": U Kinoteci predstavljena serija po motivima knjige Žarka Lauševića

Jelena BANjANIN

17. 01. 2023. u 09:45

DUGO iščekivana serija "Pad", nastala po motivima knjige Žarka Lauševića, "Godina prođe, dan nikad", stiže 21. januara na kanal Superstar TV, a juče je novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci predstavljena prva epizoda.

ПАД ЈЕ НЕПОЗНАНИЦА, ЗБОГ ТОГА НАС ПЛАШИ: У Кинотеци представљена серија по мотивима књиге Жарка Лаушевића

Foto Z. Jovanović

Serija opisuje tragičan događaj koji se odigrao u Podgorici, 1993. godine, u kome je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati njegov život posle toga.

Reditelj Bojan Vuletić, koji sa Petrom Mihajlovićem potpisuje i scenario od osam epizoda, ističe da je Lauševićeva priča izneta u knjizi samo okvir "Pada".

- Najzanimljivije mi je kako umetnik čiji je posao da širi humane vrednosti pređe na drugu stranu i postane destruktivan. Svi koji se bave umetničkim poslom znaju da je ta granica veoma tanka, a u okolnostima rata devedesetih godina bila je još tanja. Osnovna ideja bila je da se udaljimo od knjige, da bismo napravili što univerzalniju priču. Zato smo promenili imena i uzeo sam sebi slobodu da nove situacije i likove inkorporiram u taj sadržaj - kaže Bojan Vuletić.

Žarko Laušević, rečeno je na konferenciji, povodom serije neće komentarisati nikakve navode zato što je sve odgovore na pitanja dao u svojoj knjizi. On je bio upućen u pripreme i pisanje serije u produkciji "Telekoma Srbije" i kuće "Fajerflaj", ali nije bio aktivan učesnik.

Milica Janevski, Foto Z. Jovanović

Glavni glumac Milan Marić otkrio je da je sa Lauševićem razgovarao dva puta.

- Prvi put smo se čuli kada smo se spremali da počnemo snimanje. On me pozvao i kao stariji kolega imao je potrebu da mi poželi sreću. Iskoristili smo vreme da pričamo o glumačkom poslu. Imao sam osećaj da mi govori "Ja ti verujem". To mi je bilo dosta bitno.

Čuli smo se i nakon što je odgledao seriju. Veoma sam srećan zbog onoga što mi je rekao, ali neka to ostane između nas dvojice - ističe Marić i dodaje:

- U radu na seriji glavno pitanje bilo mi je šta je pad, što je oduvek inspirativna i uzbudljiva tema. Od kad se rodimo, svi nas pripremaju za uspon, a niko ne priča šta se dešava ako padneš... Pad je nepoznanica, zbog toga nas plaši i samo možemo da slutimo šta bi to moglo da bude.

Milica Janevski igra prvu suprugu glavnog lika, Sanju, koja je s njim od početka, i pre nego što je postao glumac.

- Ona ga najbolje poznaje i prošla je s njim sve i svašta. Sanja je dostojanstvena i u datim okolnostima bila je prinuđena da spasava porodicu i da preuzme odgovornost za decu.

Milan Marić i Anđela Jovanović, Foto Z. Jovanović

Anđela Jovanović tumači Anu, drugu Ivanovu ljubav:

- Ona je neko ko donosi svetlost u mračnom trenutku. Izuzetno je lojalna i ostaje uz svog čoveka do samog kraja, bez obzira na sve.

U seriji igraju i Boris Isaković, Mima Karadžić, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković, Svetozar Cvetković, Dubravka Drakić, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin...

PREMIJERA I NA BERLINALU

SERIJA "Pad" imaće premijeru i na marketu Berlinala, pošto je internacionalizacija igranih sadržaja strateški cilj "Telekoma", ističe Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju "Telekoma Srbija". Berlinski festival uveo je market, objašnjava kreativni direktor "Fajerflaja" Boban Jevtić, na kome više od 100.000 posetilaca ima priliku da vidi od 10 do 15 TV ostvarenja iz celog sveta a 2022. u program je uvrštena "Crna svadba", kao prva serija iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije