DARA POTRESLA PARIZ: Projekcija filma Predraga Antonijevića u pariskom bioskopu "Grand Reks"

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

02. 12. 2022. u 06:00

POTRESNO, veličanstveno, uzvišeno. U ovih nekoliko reči sažeta je atmosfera sa prikazivanja filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, titlovanog na francuski jezik, u čuvenom pariskom bioskopu "Grand Reks".

ДАРА ПОТРЕСЛА ПАРИЗ: Пројекција филма Предрага Антонијевића у париском биоскопу Гранд Рекс

Foto FCS

- Utisci su, zaista, izuzetni - kaže, za "Novosti", organizator David Jakovljević, predsednik francuskog udruženja "Deca Jasenovca". - Želeli smo da Francuzima na ovaj način donekle približimo strahote kroz koje su Srbi, Jevreji i Romi prolazili u ovom logoru i uspeli smo u tome.

U punom bioskopu bili su pariski Srbi, ali su gotovo dve trećine publike činili Francuzi. Došli su predstavnici ambasada Srbije i BiH, Srpske pravoslavne crkve, članovi udruženja Srba u dijaspori, ali i članovi jevrejske zajednice, izaslanici francuskih senatora, gradonačelnica grada Dransi Od Lagard i njen suprug, bivši poslanik Žan Kristof Lagard, istoričari, predstavnici nekoliko francuskih škola...

- Namera nam je da strahote Jasenovca uvedemo u francuske udžbenike - ističe naš sagovornik.

Foto FCS

Marija Marinković Medić, David Jakovljević, Jelena Radenković

S tim u vezi, naglašava da je materijal za održavanje konferencija u zainteresovanim školama već pripremljen.

Jakovljević ističe da je ideja o emitovanju filma u velikom pariskom bioskopu potekla na konferenciji posvećenoj stradanju dece u ustaškim logorima koju su on, Loran Benhaim i istoričar Aleksi Trud organizovali u opštini Dransi u maju ove godine.

Foto FCS

- Shvatili smo da postoji veliko interesovanje javnosti da saznaju više o ovom logoru koji je Francuzima, nažalost, malo poznat - poručuje predsednik udruženja "Deca Jasenovca".

Publici su se na projekciji filma obratili i Jelena Buhač Radojčić, koja je inspirisala reditelja za lik Dare, kao i Dragan Često, koji je u logoru izgubio preko sedamdeset članova porodice, dok je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović podelio prisutnima šezdesetak primeraka knjige "Ustaška zverstva".

Foto FCS

- Odabrao sam bioskop koji prima 500 posetilaca, da bih prisutnima i na licu mesta prikazao koliku masu predstavlja toliki broj ljudi, koliko su ustaše zaklale u jednom danu "proslavljajući" tako katolički Božić 1941. godine - ističe Jakovljević.

Još jedan datum, dan projekcije, 29. novembar, simbolično je izdvojio:

- Tog dana stvorena je Jugoslavija u kojoj Jelena Buhač Radojčić, Dragan Često i ostali koji su izgubili najmilije, nisu mogli da otvoreno pričaju o onome kroz šta su prošli. Mi smo sada na taj isti dan u Parizu to promenili.

Naš sagovornik naglašava da je projekcija doživela izuzetan uspeh i da mu stiže veliki broj mejlova i poruka podrške.

Foto FCS

Jelena Buhač Radojčić

NAPUSTILI SALU U SUZAMA

VELIKU pomoć u organizaciji projekcije, pružilo je i udruženje "Kraguji" iz Pariza čiji su članovi Marija Marinković Medić i Jelena i Dejan Radenković.

- Bilo je izuzetno dirljivo. Nekoliko prisutnih nije moglo da izdrži do kraja i u suzama su napustili salu - prenosi Jelena Radenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)