ŠTA POKREĆE NEMCE: Ovogodišnji, 11. Gete fest biće održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

A. POPADIĆ

01. 12. 2022. u 17:15

FESTIVAL savremenog nemačkog filma Gete fest (GoetheFest), koji jedanaesti put organizuju Gete institut i Kulturni centar Beograd, ovoga puta uz podršku Ambasade SR Nemačke, biće održan u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

ШТА ПОКРЕЋЕ НЕМЦЕ: Овогодишњи, 11. Гете фест биће одржан  у Београду, Новом Саду и Нишу

"Jok", Foto Aleks Sas

Pod sloganom "Ljubav je nezaustavljiva", pred publikom će se naći sedam najnovijih nemačkih filmova.

U Beogradu Gete fest se održava od 8. do 11. decembra, u Kulturnom centru Beograda, niški program je u "Sinepleksu Niš" od 10. do 13. decembra, dok će u Novom Sadu Gete fest trajati od 19. do 22. decembra, u tamošnjem Kulturnom centru.

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman podsetio je da je ovaj festival centralna manifestacija za filmove iz Nemačke i izrazio zadovoljstvo što je ta tradicija nastavljena i u "finansijski izazovnim vremenima".

- Filmovi su uvek važni jer pomoću njih lakše podnosimo događaje koji unose promene u naš život ili nam omogućavaju da na sat ili dva pobegnemo od stvarnosti. Upravo u ovim teškim vremenima filmovi mogu da budu važniji nego ikad, jer otvaraju prostore za drugačije životne realnosti i osvetljavaju i kritične teme. Mogu da daju glas onim ljudima čije prisustvo u našim društvima često i ne primećujemo. Međutim, filmovi su i poezija. Lojalnost i izdaja, ljubav i smrt, snovi, prijateljstvo, domovina, prošlost i budućnost... Ovih sedam filmova pokazuju šta pokreće ljude u celoj Nemačkoj - kazao je Bauman.

"Dragi Tomase", Foto Piter Hartvig

Festival otvara film reditelja Andreasa Klajnerta "Dragi Tomase", omaž Tomasu Brašu, uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo. Narednog dana na programu su "Kokon" Leoni Kripendorf, film o vrelom letu 2018. i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestogodišnje Lore, kao i "Jok" Ditriha Brigemana, koji u 15 scena prikazuje život jednog para.

Trećeg dana Gete fest prikazuje feminističku tragikomediju "Svi pričaju o vremenu", debitantsko ostvarenje Anike Pinske i film "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" Andreasa Drezena, nastao na osnovu istinite priče i borbe jedne majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu.

Poslednjeg, četvrtog dana festivala na repertoraru su novi film rediteljke Nikolet Krebic "AEIOU", sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva i još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha "Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman".

O PROBLEMIMA IZ ŽENSKOG UGLA

SUNČICA Šido, koordinatorka programa kulture Gete instituta i selektorka festivala, izdvojila je ljubav kao dominantnu temu, ali i napomenula da 11. Gete fest probleme iz savremenog sveta više nego ikad posmatra iz ženskog ugla.

- U programu je zastupljena gotovo polovina rediteljki, dok se reditelji u svojim filmovima bave često eksplicitno feminističkim temama - kaže Šido.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega