REDITELJ ALEKSANDAR SOKUROV: Evropa je inficirana ratovima

Ana Popadić

29. 11. 2022. u 15:05

FILMSKA umetnost se sve više pretvara u vizuelnu robu i to je velika nevolja za film.

РЕДИТЕЉ АЛЕКСАНДАР СОКУРОВ: Европа је инфицирана ратовима

Foto: N. Skenderija

Izlaz je u tome da pustimo da filmove snimaju mladi umetnici, ali oni zaista talentovani. Ako im omogućimo da rade i oslobodimo ih pritiska cenzure producenata mislim da ćemo dobiti nešto potpuno vredno i originalno - kazao je veliki ruski reditelj Aleksandar Sokurov u jučerašnjem obraćanju novinarima.

Laureat nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić", koja mu je uručena na 28. Festivalu autorskog filma, pred beogradsku publiku stigao je sa filmom "Bajka", čiji su "junaci" Hitler, Musolini, Staljin i Čerčil.

- Poznato nam je da političari češće greše nego što donose pametne odluke. U nauci se tokom vremena dokaže da li su neki eksprimetni dobri ili su pogrešni, kod političara se vidi već danas da je pogrešio, a tek sutra... Mi kao narod vidimo zablude naših vođa, ali naše vođe idu tim lažnim putem još dugo. "Bajka" nije publicistika niti dokumentarno-istraživački film, već umetnička fikcija nastala na osnovu vrlo tačnih i upečatljivih dokumentarnih svedočanstava.

Po rečima Sokurova, sve što se čuje na ekranu junaci filma su zaista u životu izgovorili i o tome postoje različita svedočanstva.

- Naš film nema nikakve veze sa deep fake tehnologijom, nema glumaca, nema animacije, sve je rađeno na osnovu hronika koje smo proučavali, korišćen je autentičan materijal i svi junaci igraju sami sebe. Pregledao samo mnogo materijala, pronalazio deliće sekunde koji su mene zanimali, a u kojima se vidi određeni karakter te ličnosti, i uzimao ih. Od tih fragmenta je ovaj film sastavljen.

Nagrađivani autor kaže da se nikad nije osećao kao "svoj čovek", ni u Rusiji među svojim kolegama, ali ni na zapadu.

- Imam čvrste i surove principe, odnosim se strogo i kritički prema primeni sile na ekranu, veoma sam negativan prema festivalima koji prikazuju filmove sa mnogo nasilja i sa direktorima tih festivala sam u vrlo teškim odnosima. Uvek apelujem na njih da ne dozvole da se na platnima prikazuje nasilje, i to u najboljim terminima. A onda mi oni kažu - šta ćemo da prikazujemo? Sa "Bajkom" smo pokazali da se filmovi mogu stvarati na neki drugi način. Nama ne treba fake tehnologija, u svetu se već previše koriste te falš metode. Ni taj moj poseban odnos prema istorijskom materijalu nije dobro dočekan među mojim kolegama, jer oni smatraju da takav materijal treba da se koristi za snimanje ratnih spektakala. A kada snimite neki ratni spektakl vi odvlačite pažnju gledaoce od suštine.

Bajka/Foto: Promo

"Bajka" je, po njegovim rečima, priča i o bolestima Starog kontinenta.

- Mi u Evropi smo inficirani ratovima. Svaki je počeo na našem tlu. Dosta je! Moramo da shvatimo šta se događa kod nas, sa našom istorijom, i da shvatimo gde je krivica vođa, a gde krivica naroda koji te vođe podržavaju. Amerikanci će uvek da nas posmatraju i kad im to odgovara da pritisnu neke "dugmiće". Hvala bogu što postoji Atlantski okean između nas - poručio je Sokurov.

Nagrađivani autor, koji živi i radi u Moskvi, osvrnuo se i na aktuelnu političku sitaciju.

- Mislim da su događaji u Rusiji vrlo dramatični, iako neki kažu da nisu, vrlo je teška politička situacija, to me jako, jako brine. A kad su ovako žestoke političke borbe strada i omladina i kultura. Nažalost, mnogi umetnici su napustili Rusiju, to je gorko saznanje. Teško mi je zbog toga - kazao je juče Sokurov, a potom dodao. - Ja se danas vraćam u Petrograd, moja domovina je tamo gde je moj jezik a moj jezik je u Rusiji. Verovatno mi je tamo i duša!

Davno prošlo vreme

Sokurov napominje da je ratni film omiljeni žanr vlasti u čitavom svetu.

- Samo je jedan predsednik Francuske voleo za života filmove Tarkovskog i pomagao mu. Ostali uopšte ne mogu da podnesu ni autorski film, ni Tarkovskog, ni išta slično. Nikada nećete u sali videti političara u prvom redu da sluša Prokofjev koncert, to se ne dešava ni u Moskvi ni u Njujorku, nigde i nikada. Nekad davno je jedan mladi kralj mogao sebi da dozvoli da finansira Mocarta i da se oduševljava njegovom umetnošću, ali to je davno prošlo vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)