REDITELJ ISPRAĆEN U KRUGU PORODICE: Poslednje zbogom velikom Puriši, kremiran na Novom groblju

J. G. P.

27. 11. 2022. u 08:54

VEČITO mlad, uprkos tituli najstarijeg velikana domaće kinematografije, Mladomir Puriša Đorđević (98) koji je preminuo u sredu, ispraćen je juče ujutru, na Novom groblju, na večni počinak.

РЕДИТЕЉ ИСПРАЋЕН У КРУГУ ПОРОДИЦЕ: Последње збогом великом Пуриши, кремиран на Новом гробљу

Foto N. Skenderija

Poslednji pozdrav ovom znamenitom i neponovljivom filmskom reditelju uputilo je desetak najbližih članova porodice. Po njegovoj želji je kremiran.

Njegova urna biće položena u rozarijumu u Aleji zaslužnih građana. Ovu odluku doneo je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, reagujući na zahtev koji je, u ime porodice reditelja, podnelo Udruženje filmskih umetnika Srbije. Datum poslednjeg ispraćaja biće naknadno saopšten.

Legendarni Puriša aktivno je radio do poslednjeg dana, pa je tako letos završavao ekranizaciju cenjenog i voljenog romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića. Nije dočekao da na velikom platnu pogleda svoje poslednje ostvarenje, ali će publika imati sreću da ovaj film vidi posthumno, verovatno već do kraja godine.

Foto V. Danilov

Puriša je stalno citirao Ničeovu misao "da nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli". Iako, nažalost, nije uspeo da prebaci stotu, ozbiljno i zauvek, prebacio je granicu sanjara širom otvorenih očiju i duše.

Njegovi filmovi "Devojka", "San", "Jutro" i "Podne" prikazivani su na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu i osvojili su i nekoliko Zlatnih arena u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Mladomir Puriša Đorđević potpisuje i pedesetak kratkih, pet televizijskih filmova, ali i dvadesetak biografskih. Poslednji, prošlog 29. novembra promovisani "Gospodin", za junaka ima našeg pesnika, akademika Matiju Bećkovića.

ŽIVOT POSVEĆEN FILMU

ROĐEN je na Đurđevdan 1924. u Čačku, ali je veći deo života proveo u Beogradu. Gotovo tri četvrtine veka, odnosno 74 godine posvetio je sedmoj umetnosti. Bio je reditelj, novinar, urednik, nastupio i kao glumac, ispisao celo tuce knjiga... Prošao je i rat i zarobljeništvo i kandidaturu za streljanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna