IZLOŽBA JELENE MERKUR U PRODAJNOJ GALERIJI BEOGRAD: U potrazi za slobodom i smislom

M.A.K.

23. 11. 2022. u 13:26

SLIKE iz ciklusa "Beton", Jelena Merkur (1969) , umetnica koja je do sada održala dvadeset i dve samostalne izložbe, predstaviće na postavci u Prodajnoj galeriji Beograd, koja će biti pred publikom do 12. decembra.

ИЗЛОЖБА ЈЕЛЕНЕ МЕРКУР У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: У потрази за слободом и смислом

Foto promo

U formalnom smislu ova dela dočaravaju konstruktivističke strukture iz vremena istorijskih avangardi, i  po zamisli autorke,  u prostoru čine niz diptiha.Traganje ove likovne umetnice, kako navodi Anja Andrić, u predgovoru kataloga, od božanskog, početnog impulsa do krajnjeg cilja, vodi kroz crteže:

- Idealan prostor da se um gledaoca razvuče u potrazi za slobodom i smislom. Sloboda i kreativnost su važniji od stvarnosti koju možemo dodirnuti, pomirisati, osetiti, u kojoj se fizički krećemo. Cilj potrage za smislom i idejama oličenim na platnu nije očigledan na prvi pogled. Na to pitanje nema instant odgovora, odgovor je stvar iskustva i za njega je potreban kreativni trud- zaključuje istoričarka umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade