TRIJUMF "RATA I MIRA": U Narodnom pozorištu svečano proslavljen 154. rođendan kuće i dodeljena priznanja

V. V. S.

23. 11. 2022. u 12:11

DAN Narodnog pozorišta juče je, uobičajeno, protekao u svečanom, slavljeničkom tonu: dodeljena su godišnja priznanja, podeljene zlatne značke, ispraćeni članovi kolektiva u penziju.

ТРИЈУМФ РАТА И МИРА: У Народном позоришту свечано прослављен 154. рођендан куће и додељена признања

Ansambl predstave "Rat i mir", Foto: Ata images

Tim povodom, v. d. upravnika Svetislav Goncić obratio se kolegama i poštovaocima kuće u prepunoj sali nacionalnog teatra:

- Kroz prepoznavanje i nagrađivanje pojedinaca, slavimo umetnost. Protekla godina bila je dinamična, pa i odlučujuća. Doneli smo neke hrabre odluke i zaposlili mlade ljude.

Jer, veoma nam je važno s kim gradimo budućnost - istakao je Goncić, podsećajući da je u prošloj godini zaživeo i kulturni projekat "Otvoreni Balkan", kao i da će se saradnja (uz Severnu Makedoniju i Albaniju) proširiti i na druge zemlje regiona.

Radmila Živković, Foto ATA Images

A dvoje mladih ljudi koji su nedavno postali članovi ansambla, Mina Nešković i Petar Strugar, ovog puta pojavili su se u "ulozi" voditelja proslave. Uz podsećanje na ostvarene uspehe i osvojena festivalska priznanja, juče je saopšteno da nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u prethodnoj sezoni pripala predstavi "Rat i mir" u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića.

Priznanja za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja osvojili su Ivan Tomašev, prvak Opere, Sofija Matjušenska, solistkinja Baleta, Irena Dragović za pionirski umetnički poduhvat (predstavu "Deca"), rediteljka Tanja Mandić Rigonat za moderno i autentično rediteljsko čitanje predstave "Nora", kao i glumci Hadži Nenad Maričić i Kalina Kovačević. Takođe, nagrade za izuzetan ukupan umetničkoi radni doprinos dobile su balerine Teodora Spasić i Margarita Černomuhina, a Siniša Kovačević za autorsko ostvarenje "Godine vrana" i dvadesetogodišnji umetnički doprinos repertoaru drame sa predstavom "Velika drama". Pečat za doprinos radu Narodnog pozorišta pripao je Dušanki Stojanović Glid, Aleksandri Nikolić, Bošku Puletiću, Maši Milanović Minić, Siniši Jovanoviću, Darku Đorđeviću, Balši Đogu, Milanu Kovačeviću i - Horu Opere Narodnog pozorišta.

Svetislav Goncić, Foto P. Milošević

Kao i uvek, najznačajniji događaj usledio je na kraju svečanosti. Uručena je nagrada "Raša Plaović" (za afirmisanje najveće vrednosti pozorišne glume na beogradskim scenama u jednoj sezoni) Vanji Ejdus za ulogu Aleksije u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", u režiji Juga Đorđevića.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je igrajući ovu zahtevnu ulogu Vanja Ejdus "pažljivo odabranim, ubedljivim glumačkim sredstvima, uzbudljivom, iskrenom i tananom emocijom, proizvela moćno katarzično dejstvo".

Vanja Ejdus, Foto Tanjug

PENZIONERI

NA rođendanu kuće, kolege su se formalno oprostile od umetnika koji su otišli u penziju a među kojima su, između ostalih, Radmila Živković, Ljiljana Blagojević, Gojko Baletić, Jelena Vlahović, kao i jedan od najomiljenijih pozorišnih blagajnika u Beogradu, Zoran Petrović. Oni koji su došli da prime povelje ovim povodom, ispraćeni su burnim aplauzom, a velike simpatije izazvalo je kratko obraćanje Radmile Živković:

- Očajna sam što odlazim u penziju. Ali da znate, ja pozorište nikad napustiti neću!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a