DASKE KOJE SU ŽIVOT ZNAČILE: Otvorena izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu posvećena srpskom pozorištu u Velikom ratu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

21. 11. 2022. u 10:48

KADA im je bilo najteže, srpski vojnici iz Prvog svetskog rata umeli su da pokažu duh i održe najviši moral, a o tome svedoči i izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije u Kulturnom centru u Parizu pod nazivom "Srpsko pozorište u Velikom ratu".

ДАСКЕ КОЈЕ СУ ЖИВОТ ЗНАЧИЛЕ: Отворена изложба у Културном центру Србије у Паризу посвећена српском позоришту у Великом рату

Knez Ivo od Semberije" na položaju Grunište , 1917. Foto Muzej pozorišne umetnosti

- Pažljivo smo birali temu sa kojom će se naš muzej predstaviti u Parizu. Sećanja na Prvi svetski rat zajednička su za oba naroda, srpski i francuski. Priča o pozorištima je veoma zanimljiva i govori o duhu srpskog naroda u najtežim vremenima za čovečanstvo u 20. veku. Srpski narod je ostao bogat duhom i u zarobljeništvu, i na frontu. Postojala su, čak, pri bolnicama, i rekovalescentna pozorišta - ističe, za "Novosti", direktorka muzeja Vesna Burojević.

Srpska pozorišta su se tako rađala u Grčkoj, Francuskoj, Tunisu, ali i u Bugarskoj, Mađarskoj, Austriji. Zanimljivo je da ih je u logorima u Austrougarskoj osnovano preko šezdeset.

- Pozorište osnovano u Lazuazu kod Bizerte dalo je preko dvesta predstava. Posećivao ga je i admiral Geprat - ističe Burojevićeva.

Posetioci u Kulturnom centru, Foto G. Čvorović

Fotografija sa čuvenim admiralom u gledalištu predstavljena je na ulazu u Kulturni centar Srbije. Na fotosima su između ostalih i pozornica Vojničkog pozorišta Devetog pešadijskog puka, Ansambl Vardarske divizije, članovi trupe "Toša Jovanović" posle izvođenja "Đida" na Solunskom frontu, odlomci iz predstave "Knez Ivo od Semberije" na položaju Grunište...

- Tema je fascinantna i što dublje ulazite u nju, sve vam je jasnije koliko je jedinstvena.

Bio je to period kada su zvanična pozorišta prestala da rade, i na teritoriji kneževine, i na teritoriji današnje Vojvodine. Glumci su išli u zbegove s narodom ili su bili mobilisani. Gde god da su se zatekli, osnivali su pozorišta. Negde su inicijatori bili zaljubljenici u teatar, studenti, intelektualci. Komandama je odgovaralo da se bar na trenutak skrene pažnja od izuzetno teških uslova. Pravo je čudo u kakvim su se prilikama rađala ova pozorišta - ističe Jelica Stevanović, koja je uz Mirjanu Odavić autorka izložbe.

Glumili su domaće autore, poput Nušića i Sterije, ali i strane, kao što je Molijer.

Prava je umetnost i to kako su se snalazili za scenografiju i kostim. Od konzervi iz kantina pravili su oklope, kacige, toke, od šatorskih krila plaštove, a zečje krzno "pretvarali" u ogrtače od hermelina. Izložene fotografije svedoče o tome da bi mnoge od ovih predstava mogle da budu prikazane u bilo kom klasičnom pozorištu.

- Imali su veoma mnogo mašte. I sve je izgledalo veoma verodostojno. Istovremeno, mnogi su darivali svoja civilna odela i nošnje pozorištima. Zanimljivo je da su ženske uloge uglavnom glumili muškarci, tako verno da su oduševljavali publiku - navodi Mirjana Odavić.

Vladika Justin i Vesna Burojević, Foto G. Čvorović

Teatar je pratila i ozbiljna muzička scena.

- Veoma važnu ulogu imali su vojni, kao i civilni orkestri među kojima je bilo i romskih. Veliku popularnost imao je Orkestar kraljeve garde predvođen Stanislavom Biničkim koji je poslat u Francusku. U Tuluzu je pola grada došlo na železničku stanicu da ih dočeka - kaže Odavićeva.

Postavku prate i film Predraga Tončića sačinjen od građe Muzeja i Kinoteke, kao i katalog koji je dizajnirao Jovan Tarbuk.

NAŠ NESALOMIVI DUH

- IZLOŽBA pokazuje nesalomivost srpskog duha, kada i u najtežim trenucima moramo da nađemo povod i način da se radujemo. To je ono što nam danas nedostaje. Svi smo upali u neku depresiju i od malih stvari pravimo velike probleme. A ovi ljudi koji su svakodnevno bili na ivici života i smrti pokazivali su snagu duha i svima ostavili primer kakvi treba da budemo, ratnici kroz život - istakao je, za "Novosti", vladika zapadnoevropski Justin na otvaranju izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024