„NASTOJNIK“ 35 GODINA NA SCENI: Komad Harolda Pintera najdugovečnija predstava pozorišta u Kikindi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

20. 11. 2022. u 16:53

U PETAK uveče u Narodnom pozorištu u Kikindi odigrana je predstava „Nastojnik“ Harolda Pintera, ista ona čija je premijera bila pre 35 godina.

„НАСТОЈНИК“ 35 ГОДИНА НА СЦЕНИ: Комад Харолда Пинтера најдуговечнија представа позоришта у Кикинди

Foto_ R. Šegrt i Narodno pozorište

 To je najdugovečnija predstava ovog pozorišta, možda i jedna od najstarijih u Srbiji, a, verovatno, jedina koja se tri i po decenije igra u istom glumačkom sastavu.

Za to vreme izvedena je 149 puta, što, možda, nije preveliki broj, ali je kikindski „Nastojnik“ poseban po tome što od premijere, u martu 1988. do danas, likove Mek Dejvisa, Estona i Mika uvek igraju: Dragan Ostojić, Branislav Knežević i Slavoljub Matić. Jedinstvenost čini i to što je Ostojić ujedno i reditelj ovog komada koji kikindska publika još uvek voli, kao i to što se igra na maloj sceni.

- “Nastojnik” za nas ima terapeutsko svojstvo. Posle nje uvek se osećamo bolje – zajednička je emocija trojice glumaca, koji su, kako kažu, kroz ovaj komad shvatili značaj kolektivne igre.

Varovatno su zbog toga pre više od 20 godina na prvom“Joakim festu” u Kragujevcu  ravnopravno podelili prvu nagradu za najbolje muške uloge.

- Uvek smo nadahnuti kada je igramo. Zadovoljan sam što je u publici bilo mnogo mladih ljudi, a neki od njih nisu bili ni rođeni kada je komad nastao – kaže Slavoljub Matić, kome je lik Estona bio prva uloga u kikindskom pozorištu i obeležio je polovinu njegovog glumačkog staža. Iako je od prošle godine zvanično penzioner, Matić još igra u predstavama kikindskog pozorišta, s tim što na scenu sada stiže iz rodnog Paraćina, gde se preselio nakon penzionisanja.

Reditelji i glumac Dragan Ostojić kaže da je u vreme nastavka ovaj komad bio neka vrsta mladalačkog ludila i želje i volje da se traga za glumačkim i rediteljskim rešenjima.

- Sada je to melanholična komedija, jer je stvarnost, nažalost, prevazišla probleme komada. Doživela je dug život, jer je publika shvatila da mi ličimo na njih, a oni na nas – smatra Ostojić, dok Branislav Knežević misli da je predstava opstala i zbog toga što govori o životu tri gubitnika, a proteklih godina je sve više gubitnika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture