IGORU MIROVIĆU "DESPOTICA ANGELINA": Dobio nagradu za knjigu pesama "Svetlo u svetioniku"

J. S.

17. 11. 2022. u 22:56

U NOVOM Bečeju, u okviru manifestacije „Slovo ljubve,“ pesniku Igoru Miroviću za knjigu pesama „Svetlo u svetioniku“ uručena je godišnja književna nagrada „Despotica Angelina Branković“.

ИГОРУ МИРОВИЋУ ДЕСПОТИЦА АНГЕЛИНА: Добио награду за књигу песама Светло у светионику

pokrajinska vlada

Mirović, poznat kao višedecenijski istaknuti političar Vojvodine i aktuelni predsdenik Pokrajinske vlade, piše pesme od rane mladosti.Prvu knjigu objavio je 1994.godine, dok je knjiga za koju mu je dodeljena nagrada Despotica Angelina Branković „Svetlo u svetioniku“ njegova četvrta po redu i sadrži izabrane pesme. Ovo je njegova prva književna nagrada, a kako kaže, nije slučajno da dolazi upravo iz Novog Bečeja.

- Pisao sam o Banatu,o ravnici, tragao za motivima i ovde u ovom kraju i u razgovoru sa velikim ljudima iz prošlosti, pokušao sam da njih prenesem u naše vreme a da nas prenesem u njihovo vreme, ono vreme u kojem su ljudske osobine kao što su čast i žrtva bile uvek u prvom planu - rekao je laureat.

Predsednik žirija prof.dr Zoran Đerić kazao je da se Mirooićeva knjiga izdvojila iz konkurencije pokazavši zrelog pesnika koji ima šta da kaže na različite teme,koji razgovara sa istorijom i sa tradicijom, kulturom srpskog naroda o jeziku o zemlji, o svetlosti o svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika.

Manifestacija „Slovo ljubve“ima misiju da podseća na manje poznat deo srpske istorije kada su ovaj deo Banata kao i naselje Arača bili u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

 -Mirović je prijatelj Novog Bečeja i dobar pokazatelj u kom pravcu ide Srbija. On je osoba koja se dugo bavi politikom,  koja i dalje ima tu iskrenost, smirenost, staloženost i dušu što znači da Srbija ide ka boljem i da je u dobrim rukama -rekao je Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej.

   Nagrada „Despotica Angelina Branković“ sastoji se od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, a ovo je sedma godina za redom kako se dodeljuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)