PRIČA O KARLI FRAČI PRED SUBOTIČANIMA: Aja Jung opisala kako je izgledao njihov prvi susret

J. L.

16. 11. 2022. u 18:47

U SUBOTIČKOM Narodnom pozorištu, na sceni Jadran, sinoć je predstavljena autobiografija čuvene italijanske primabalerine Karle Frači „Korak po korak“.

ПРИЧА О КАРЛИ ФРАЧИ ПРЕД СУБОТИЧАНИМА: Аја Јунг описала како је изгледао њихов први сусрет

Foto: Arhiva BFI

Aja Jung, direktorka Beogradskog festival igre, govorila je, između ostalog, o svom prvom susretu sa Karlom Frači, čije je fotografije isecala iz časopisa i uramljivala još kao devojčica.

- Karla Frači je 2015.godine došla u Beograd kako bi otvorila Beogradski festival igre i ostala je nedelju dana. Detaljno smo o svemu razgovarale i mislim da je ona krivac što sam otvorila baletsku školu, što sam istrajala u nastojanju da u Beograd dovedem Parisku operu, Balet Milanske skale, jer se za sve  i ona sa mnom borila. Jako je volela mlade i beskompromisno ih je podržavala i borila se za mladost, za decu koja uče balet - rekla je Aja Jung u svom obraćanju subotičkoj publici.

Priču su netremice slušale i mlade balerine Baletske škole Raičević, upijajući svaku reč o primabalerini koja je nastupala rame uz rame sa čuvenim svetskim igračima: Erikom Brunom, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Marijom Pistonijem, Paolom Bortolucijem... Delila je scenu i sa Margo Fontejn, Dželsi Kirkland, Alisijom Markovom.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji prati film “Karla” . Ovo ostvarenje, u kome Fračijevu igra popularna italijanska glumica Alesandra Mastronardi, sinoć je oduševio i subotičku publiku. Događaj su uveličale i mlade balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za igru pod vođstvom profesorke Marije Janković.

- Izuzetno mi je drago što smo započeli ovu saradnju I, ako je suditi po početku, biće to zaista nešto što će se nastaviti i na šta ćemo biti ponosni. Pošto ćemo uskoro ući u novu zgradu, imaćemo i uslove da u njoj ugostimo i balet i operu i da subotičkoj publici pružimo sve što ima publika evropskih kulturnih centara – poručio je Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna