SAMO JEDAN GRAD ČUVA 120 SLIKA POSVEĆENIH KOSOVU: Sve ih je oslikao Milić od Mačve i nalaze se u nekadašnjem mlinu

S.Babović

13. 11. 2022. u 14:15

VIŠE od 120 slika posvećenih Kosovu poklonio je Milić od Mačve gradu Kruševcu 1999. godine.

САМО ЈЕДАН ГРАД ЧУВА 120 СЛИКА ПОСВЕЋЕНИХ КОСОВУ: Све их је осликао Милић од Мачве и налазе се у некадашњем млину

Foto:S.Babović

Ova dela trebalo je da budu na Gazimestanu, ali kako to nije bilo moguće, poznati slikar prepoznao je srpsku srednjevekovnu prestonicu kao mesto, gde se mogu čuvati vredna dela. Postavio je samo jedan uslov: da njegov Legat gleda na Don žon kulu i crkvu Lazaricu, dvorsku bomogolju Lazara Hrebeljanovića, čija je vojska upravo s tog mesta krenula na Kosovski boj 1389.godine.

Foto:S.Babović

Tako je dragocena kolekcija smeštena u zdanje nekadašnjeg mlina, u 300 kvadrata. O nasleđu se danas stara Kulturni centar Kruševac. Oosim slika, čuvaju prepoznatljive stvari umetnika: plašt, skiptar i kapa, kao i prvi štafelaj. Legatu ih je poklonila supruga Danica. Milić od Mačve nije doživeo da vidi otvaranje jedinstvenog legata 2008. 

Na delima preovlađuju ulja na platnu sa motivima poznije srednjovekovne istorije, kada je srpska država već bila na krhkim nogama. Kosovo kao simbol i motiv čini ovu originalnu zaostavštinu aktuelnom.

Foto:S.Babović

Ovo nisu i jedina dela Milića od Mačve poklonjena Kruševcu. Veliki mural “Obretenje” nalazi se na zidu zgrade Doma sindikata u centru grada. Oslikan je 1971.godine, na 40 kvadrata, inspirisan stihovime epske pesme "Obretenje glave kneza Lazara".

Kruševac čuva i jedino vajarsko delo ovog umetnika - "Majka Srbija Majka Grčka" na Trgu Kosturnica, otkriveno 1999. godine. Bratimljenje Kruševca i Krfa 1985. godine bila je inspiracija značajnom slikaru da od belog venčačkog mermera iskleše figure dve majke, koje simbolizuju prijateljstvo dva naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati