ZAFRANOVIĆU "BELA GOLUBICA": Nagrada slavnom reditelju u Novom Sadu

J. SIMIĆ

10. 11. 2022. u 12:00

U OKVIRU trećeg Međunarodnog filmskog festivala "Dan pobede - filmske priče o osvajanju slobode" koji u Novom Sadu priređuje Udruženje Tesla global forum, proslavljenom reditelju Lordanu Zafranoviću juče je uručena nagrada "Bela golubica".

ЗАФРАНОВИЋУ БЕЛА ГОЛУБИЦА: Награда славном редитељу у Новом Саду

Foto N. Karlić

Uručujući nagradu reditelju, osnivač festivala Goran Marić kazao je da bi o Teslinoj ljubavi prema golubovima mogao da se napravi film, a da su Zafranovića kao laureata odredili njegovi nezaboravni filmovi.

- Ova nagrada obavezuje jer sam sada pred velikim zadatkom, a to je film o Jasenovcu, koji će predstavljati neku vrstu mog završnog udarca. To je jedna sveta tema, sveti film koji bi trebalo da bude neka vrsta upozorenja ne samo za današnje nego i za buduće generacije - nije samo za današnju nego i za buduću publiku - kazao je Zafranović, na tribini upriličenoj u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, koju je vodio Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Po završetku tribine novosadska publika je prisustvovala projekciji čuvenog Zafranovićevog filma "Okupacija u 26 slika" iz 1978. godine, koji je u to vreme slovio kao kandidat za nagradu Oskar. Uslov je bio da scene ustaškog masakra iz autobusa sa desetak budu svedene na dva minuta, ali reditelj,inače đak čuvene praške škole, nije pristao na kompromis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)