NAJBOLJI "UTAMA" I "VERA SANJA MORE": Proglašenjem pobednika završeno ovogodišnje osamnaesto izdanje međunarodnog festivala Slobodna zona

A. P.

10. 11. 2022. u 13:00

OSTVARENjA "Utama" Alehandra Loajse Grisija i "Vera sanja more" Kaltrine Krasnići proglašeni su za najbolje angažovane filmove međunarodnog, odnosno, regionalnog programa 18. Slobodne zone.

НАЈБОЉИ УТАМА И ВЕРА САЊА МОРЕ: Проглашењем победника завршено овогодишње осамнаесто издање међународног фестивала Слободна зона

"Utama", Foto Promo

Žiri Međunarodne selekcije (koji su činili Aleksandra Odić, Nezaket Ekiči i Boško Prostran) očarala je "Utama", priča o starijem bračnom paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života.

- Film nas uvlači u intimne ljudske emocije protagonista, omogućvajući nam da učestvujemo u sukobima koji se dešavaju u udaljenom delu sveta, a utiču na sve nas: promena porodičnih struktura i tradicije, migracije izazvane globalnim klimatskim promenama, oproštaj i suočavanje sa smrću - naveo je žiri.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodeljeno je filmu "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša", Andreasa Drezena.

Najbolji angažovani film u Regionalnoj selekciji je "Vera sanja more" Kaltrine Krasnići, filmski portret sredovečne udovice koja mora da se suoči sa surovom stvarnošću duboko ukorenjenog patrijarhata na ovim prostorima.

- Ova priča je dobro poznata svakoj ženi na Balkanu, priča u kojoj se svaka od nas prepoznaje i koja nas podseća da borba za rodnu ravnopravnost još traje. Istovremeno, način na koji je ispričana i mračni tonovi koji je prate, realistično oslikavaju ne samo život žena, već i muškaraca na našem komadiću planete, nemoćnom da konačno oživi svoju prošlost. Film koji udara u glavu, ali bez nokauta - piše u obrazloženju žirija koji su činile Tamara Skroza, Milica Tomović i Jelena Mišeljić.

"Vera sanja more", Foto Promo

Nagrada publike pripala je dokumentarcu "Plesati Pinu" Florijana Hancen-Cioba. Do 23. novembra publici u celoj Srbiji veći deo filmova sa ovogodišnjeg programa biće dostupan preko platforme KinoKauch.

Nagradu Human Rights dobio je film "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića, a Specijalno priznanje dokumentarac "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Najbolji film novouspostavljene linije "Prva dva koraka" je dokumentarac "Ljubav, nemačke marke i smrt" Džema Kaje, o turskim folkerima u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)