LEKCIJE O DUHOVNOSTI U SAVREMENOM SVETU: "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice pred Subotičanima

J. L.

02. 11. 2022. u 12:36

DVORANA Zadužbine Dušana Radića u Subotici, gde radi Srpski kulturni centar "Sveti Sava", bila je tesna za sve koji su želeli da čuju našeg reditelja Emira Kusturicu koji je predstavio novu knjigu „Vidiš li da ne vidim“.

ЛЕКЦИЈЕ О ДУХОВНОСТИ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ: Видиш ли да не видим Емира Кустурице пред Суботичанима

foto: Grad Subotica

Naš istaknuti reditelj i umetnik o najnovijoj knjizi kaže da je drugačija od prethodnih, te da je „pametnija od njega“ jer govori o iskustvu a ne bazira se na „ajfon“ svetu.

- „Vidiš li da ne vidim” je jedna fraza iz sarajevskog bioskopa kad je jedan čovek seo iza mene i rekao: „Makni se, vidiš li da ne vidim”. Razgovor je bio vrlo zanimljiv: „Kako ja da vidim da ti ne vidiš? Možeš da kažeš da mi je velika glava” i tako dalje. Međutim, kad sam se setio te fraze, onda sam je preveo na jezik savremenog čoveka koji zapravo vidi da ne vidi, sve što mu se radi o glavi iako je blizu ne može da artikuliše – objasnio je Kusturica.  

Dodao je da „što se knjige tiče, ona ima tri linije”. 

- Jedna je putopisna, to je put u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade gde se dešavaju dramatični obrti. Nobelov laureat biva gotovo ucenjen s jedne strane Nobelovog komiteta. Međutim, kao što film nalaže, a literatura može da bude deo tog filma, on je dobio Nobelovu nagradu hodajući po svim žicama u čitavom svetu, jedino nije uspeo da pređe Drinu koju je vrlo teško i preplivati i vrlo teško je preživeti. Uz taj hod po žici, treći deo su izmišljeni dokumenti koji se odvijaju u Srbiji. To se sve stapa i preseca taj putopis. Mislim da je knjiga zanimljiva jer se formalno i strukturno razlikuje od mnogih knjiga koje se danas pišu - kazao je Emir.

Na ovaj način, autor je dao podršku Peteru Handkeu, koji je i glavni junak nove knjige a koji drži savremenom svetu duhovitu lekciju o plemenitom savršenstvu umetnosti i moralnosti, i to kroz parabolu hodanja po žici iznad sudbinske reke Drine koja spaja i razdvaja sve osim autentičnosti i čovečnosti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna