SLEDEĆA JESEN BIĆE U BOJAMA FRANCUSKE: Predajom "Otvorene knjige" narednom počasnom gostu završen Sajam knjiga, stižu Šmit i Piketi?

V. N.

30. 10. 2022. u 21:03

POČASNI gost sledećeg, 66. Sajma knjiga biće Francuska, pa je tako poslednji sajamski dan, tradicionalno obeležila primopredaja "Otvorene knjige", koju je rumunska ambasadorka Silvija Davidoju, simbolično uručila ambasadoru Pjeru Košaru.

СЛЕДЕЋА ЈЕСЕН БИЋЕ У БОЈАМА ФРАНЦУСКЕ: Предајом Отворене књиге наредном почасном госту завршен Сајам књига, стижу Шмит и Пикети?

Foto Tanjug

Zahvaljujući organizatorima na "osam divnih dana tokom kojih je Beograd štandu Rumunije bio odličan domaćin", ambasadorka Davidoju je podsetila da su se uz veoma bogat program i visoki profesionalizam, predstavili rumunski pisci, izdavači i predstavnici Ministarstva kulture. Inače, beogradska svetkovina pisane reči, održana posle dvogodišnje pandemijske pauze, od 23. do 30. oktobra, pod sloganom "Povratak napisanih", prema rečima organizatora, okupila je 416 izlagača (325 domaćih i 91 inostrani), a u organizaciji Beogradskog sajma i izdavača održano je 525 programa.

Primajući "Otvorenu knjigu", francuski ambasador Košar je ocenio da čin primopredaje simbolizuje snažnu privrženost Srbije frankofoniji. Učešću Francuske na 66. Sajmu knjiga je, kako je rekao, od izuzetnog značaja za njegovu zemlju, jer će jačanje književne i izdavačke sardanje, to biti prilika da se govori i o turizmu, sportu i gastronomiji, u susret Olimpijadi u Parizu 2024.

Foto Tanjug

- Potrudićemo se da istaknemo značaj knjige u svim oblicima, poput audio i digitalne knjige, istaknemo saradnju u oblasti stripa koji je snažno zastupljen u Srbiji i Francuskoj, a biće i tradicionalne knjige iz svih oblasti - istakao je amabasador Francuske u Beogradu, dodajući da će francusku književnu reprezentaciju izvesno već predstavljati Erik Emanuel Šmit, da je u nju pozvana i Lejla Slimani, a želju da dođe izrazio i Tom Piketi. - Francuska će predložiti svim partnerima u Beogradu i Srbiji da joj se pridruže u predstavljanju, i pozvaće pozorišta, muzeje i predstavnike cvilinog društva da posvete posebnu pažnju francuskom stvaralaštvu.

Foto: N. Skenderija

Prema rečima Košara, kroz predstave, izložbe i koncerte može se iduće godine očekivati "francuska sezona u bojama miholjskog leta".

"LAGUNI" - DUPLA KRUNA

Plakete i likovna dela, naših uglednih umetnika - darodavaca Dragana Stojkova i Jugoslava Vlahovića, svečano su juče uručene u sali "Ivo Andrić" izdavačkoj kući "Laguna" kojoj su prema glasovima 22 sajamska izveštača, iz 15 redakcija, pripale obe novinarske nagrade. Sa 27 poena, osvojili su priznanje kao izdavač sa najboljom produkcijom, a sa 39 poena, nagradu za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Na drugom mestu, u kategoriji najboljeg izdavača, je "Geopoetika" sa 17, dok su treće mesto podelili "Arhipelag" i "Službeni glasnik" sa po 12 poena. Gotovo da je identična lista izdavača sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima, gde "Lagunu", ponovo slede "Geopoetika", sa 17, i "Arhipelag" sa 15 poena.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili