USTAŠKI ZLOČINI NA PODRUČJU SREMA U NDH: Dokumentarno-igrani film "Jame u sećanju"

M. J. M.

20. 10. 2022. u 11:36

KROZ lične tragedije dve bake, dokumentarno-igrani film "Jame u sećanju" (RTS 1, 20.50), autora i naratora Milana Srdića, otkriva nam hronologiju ustaških zločina na teritoriji Srema u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), kao jedinog dela današnje Srbije koji je tokom celog Drugog svetskog rata bio u sastavu ove fašističke države.

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ НА ПОДРУЧЈУ СРЕМА У НДХ: Документарно-играни филм Јаме у сећању

Foto RTS

Ovo ostvarenje donosi i rekonstrukcije istinitih događaja, pre tačno 80 godina, rađenih po svedočenju Marice Seke Todorović i Jelene Tadić iz Šida, kao glavnih protagonistkinja, ali i Zore Tedić Vujković iz Bukovca i dr Jovana Babića iz Neština.

Uz originalne i potresne fotografije, ali i zvanična dokumenta NDH, ovaj film priča o ubistvima i progonima, ali se bavi i drugim vrstama zločina, poput nasilnog pokrštavanja, kulturocida i zločina protiv imovine. Tokom četiri godine okupacije, prema zvaničnim podacima dve komisije, ubijeno je blizu četrdeset hiljada ljudi, uglavnom civila. Većina su bili Srbi, a gotovo celokupna romska i jevrejska populacija su istrebljene.

Milan Srdić, Foto RTS

Saznaćemo i ko je Viktor Tomić i zašto njegovo ime, kao najvećeg zločinca Srema, nismo čuli u školama? U filmu se otkriva i kako je NDH, uz ubistva, stravična mučenja, nasilno pokrštavanje i masovne progone, imala poseban plan kulturocida, odnosno, uklanjanja tragova vekovnog postojanja srpskog naroda na teritoriji Srema. Kako su spasene mošti srpskog sveca kneza Lazara, do kojih su ustaške trupe takođe stigle u fruškogorskim manastirima i šta se desilo sa duhovnim blagom i srpskim manastirima na ovoj svetoj srpskoj planini.

Duboke jame svakodnevno kopane u NDH, sa stotinama hiljada leševa, u svetlu bratstva i jedinstva i politike nove Jugoslavije, nastale su i u kulturi sećanja na potvrđeni genocid nad srpskim narodom.

TRAGIČNA SUDBINA SAVE ŠUMANOVIĆA

SAMO na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici ubijeno je gotovo 8.000 ljudi, što ga čini jednim od najvećih stratišta u zemlji. Tu je streljan i pokopan i jedan od najvećih srpskih slikara Sava Šumanović, o čijoj tragičnoj sudbini takođe govori film "Jame u sećanju", autora i naratora Milana Srdića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati