SVE SPREMNO ZA 47. FESTIVAL MONODRAME I PANTOMIME: Na sceni Pozorišta "Pinokio", od 11. do 14. oktobra, sedam predstava

V.V.S.

06. 10. 2022. u 14:24

FESTIVAL monodrame i pantomime održaće se četrdeset sedmi put (od 11. do 14. oktobra) na sceni Pozorišta lutaka "Pinokio" (nekadašnjem bioskopu "Jugoslavija") , a publika će imati priliku da vidi sedam predstava iz Tunisa, Jermenije, Hrvatske i Srbije.

СВЕ СПРЕМНО ЗА 47. ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ: На сцени Позоришта Пинокио, од 11. до 14. октобра, седам представа

foto:promo

- Prva na festivalskom repertoaru biće prvakinja Novosadaskog pozorišta Marija Medenica sa monodramom "Neodustajanje", potom će Vanja Milačić izvesti "Nenapisana pisma", iz Splita dolazi Ivana Đove Župa sa predstavom "Ja sam dama", a zavesu će spustiti Nenad Jezdić sa "Knjigom o Milutinu" - objašnjava selektor Predrag Miletić. - Pantomimičare ove godine predstavljaju Abderahman Šerif iz Tunisa sa klasičnom klovnovskom pantomimom, iz Jerevana (Jermenija) stiže Neira Edigarjan, a Srbija konkuriše sa pantomimom Isidore Stanišić.

Glumica Vanja Milačić istakla je da je veliki fan ovog festivala, na kojem je svojevremeno nastupila sa monodramom "Gledanje":

- Kvalitetom i trajanjem festival opravdava postojanje, zbog toga sam svake godine u publici. Ove ću i nastupiti, sa predstavom o prepisci Nadežde Petrović i Ivana Meštrovića. Inače, nije slučajno što je monodrama na četvrtoj godini FDU diplomski zadatak, jer je veoma zahtevna scenska forma - kaže Milačićeva. - Festival je iznedrio neke, danas vodeće glumce na srpskim scenama, a pantomimičarima je jedina prilika da pokažu svoje umeće.

Sekretar skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković podsetio je da je ovo manifestacija od izuzetnog značaja i da će Zemunci u narednom periodu nastojati da festival "vrate" u uže jezgro Zemuna.

- Festival je osnovan davne 1973. godine, sa entuzijazmom pozorišnih velikana tog vremena - reči su Bore Balaća, dugogodišnjeg direktora ove pozorišne fešte. - Sticajem poznatih okolnosti bio je prekinut između 1993. i 1996. godine, gotovo uništen. A onda smo rešili da ga obnovimo bez ijednog dinara, ali su nam sponzori pritekli u pomoć.

Izražavajući iskreno žaljenje što se Balać (zahvaljujući kome je opstao festival), svojevoljno, od sledeće godine povlači sa funkcije, dramaturg i nekadašnji član Saveta Radomir Putnik, naglasio je:

- Nažalost, Festival nije uvek bio prigrljen od osnivača. Menjale su se vlasti, neke su sa više a neke s manje obzira podržavale festival. Zemun ima mnogo manifestacija, ali su samo dve međunarodne: Festival monodrame i pantomime i Zemunski međunarodni salon karikature. Uz uvažavanje svih ostalih, verujem da ova dva moraju biti porioritet.

Festival se održava uz podršku Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture i informisanja, koji su za njega ove godine izdvojili milion (GO Zemun), dok je pet stotina hiljada dinara stiglo iz republičkog budžeta.

O glavnoj nagradi (Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević") odlučivaće tročlani žiri: predsednik Dragan Petrović Pele, prošlogodišnji pobednik Slobodan Beštić i Irena Šarović, koreograf i dramaturg. I publika će imati svoju reč, pa će njen žiri dodeliti Zlatnu kolajnu "Siniša Dašić" najboljoj predstavi po njihovom izboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)