DUBOKO RAZUMEVANJE DUŠE: Film "Gde si, Adame?" o životu na Svetoj Gori, biće premijerno prikazan večeras

A. P.

06. 10. 2022. u 06:20

DOKUMENTARNI film "Gde si, Adame?", autora Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji prenosi atmosferu monaškog života u grčkom manastiru Dohijar na Svetoj Gori, premijerno će biti prikazan večeras, u 19.30, u beogradskoj MTS dvorani.

ДУБОКО РАЗУМЕВАЊЕ ДУШЕ: Филм Где си, Адаме? о животу на Светој Гори, биће премијерно приказан вечерас

Gde si, Adame, Foto Promo

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.

Glavni junak ovog filma, iguman atonskog manastira Grigorije, vedar je i harizmatičan stariji čovek koji sa dugogodišnjim monaškim iskustvom iznosi duboko razumevanje duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.

- Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju - izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u "gomilu kamenja".

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi. U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava im je Aranđelovdan.

Film "Gde si, Adame?", koji od sutra ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju, prikazuje se uz blagoslov njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

MONASI KAO OBIČNI LjUDI

REDITELj Aleksandar Zaporošenko kazao je da je od prvog dana sebi postavio dva zadatka:

- Želeo sam da se odmaknem od površnog pogleda na ono što se dešava i da snimam što brižnije i pažljivije, vodeći računa o etičkim pitanjima. Preda mnom su monasi obični ljudi od krvi i mesa, koji ne lebde iznad zemlje i ne hodaju po vodi. Svake noći zajednički se mole u hramu, svakodnevno rade u kuhinji, baštama, voćnjacima, na gradilištu, dočekuju goste...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)