MEŠAVINA TRILERA I PORODIČNE DRAME: Večeras premijera "Traga divljači" u režiji Nenada Pavlovića

A. POPADIĆ

03. 10. 2022. u 07:39

FILM "Trag divljači", snimljen po motivima proze Živojina Žike Pavlovića, u režiji njegovog sina Nenada Pavlovića, premijerno će biti prikazan večeras u 20.30, u "MTS dvorani". Nenad je pisao i scenario za film, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovim, na osnovu očevih romana.

МЕШАВИНА ТРИЛЕРА И ПОРОДИЧНЕ ДРАМЕ: Вечерас премијера Трага дивљачи у режији Ненада Павловића

Nenad Pavlović, Foto N. Skenderija

Glavni junaci ove krimi-drame su ambiciozni novinar Jugoslav, moćnik Udbe Blagoje Jotić, njegov sin disident i samotnjak Aljoša i Sonja, dama u nevolji, a međusobno ih povezuje brutalno ubistvo koje te 1979. godine žestoko potresa jugoslovensku javnost.

- Iskreno, bilo je teško snimiti film prema romanima mog oca, jer njegova proza nije toliko filmična. Za njega je književnost bila odvojena od filma, i scenario od romana.

Zato sam spojio više likova iz više dela, neke sam čak i promenio, da se uklope. Najviše sam koristio romane "Vašar na Svetog Aranđela", "Lapot" i dnevničke zapise o `68. "Trag divljači" je mešavina porodične drame i trilera. Taj trilerski deo je potpuno moj, on kod Žike u romanima nije postojao. Trudili smo se da sve to držimo koherentno, a da ostanemo verni toj epohi - kazao je Nenad Pavlović, kome je ovo debitantski igrani film.

Miloš Timotijević, Nada Šargin, Raša Bukvić i Miki Manojlović, Foto N. Skenderija

Radivoje Raša Bukvić tumači istraživačkog novinara Jugoslava, čije ime, kako kaže, "opterećuje u državi koja uskoro neće nositi taj naziv".

- S Nenadom sam pre osam godina prvi put razgovorao o ovom filmu i mojoj ulozi, tako da je iza njega bio dug put kako bi snimio "Trag divljači". Zadovoljan sam jer smo uspeli da izvučemo maksimum od onoga šta smo imali na papiru - ocenio je Bukvić.

Foto E. Stanišić

Za Predraga Mikija Manojlovića, koji igra moćnog udbaša Blagoja Jotića, posebno zadovoljstvo predstavlja što je film rađen prema književnim delima velikog Žike Pavlovića, a on sad može da se pohvali da je radio i sa ocem i sa sinom.

- Nenad ima mnogo sličnosti sa tatom. Pored one vizuelne, fizičke, odnosno visine koju dele, zajednički im je i širok pogled i razumevanje značenja slobode koju nikad ne možemo do kraja osvojiti. To je Žika znao, plaćao je to godinama u onoj bivšoj zemlji i prerano nas je napustio. Nenad je od svoje porodice nasledio suptilnost, nežnost, dubinu, razumevanje, on ne sudi drugome, nije isključiv, sluša sugestije, predloge.

Foto E. Stanišić

Jednu od najupečatljivijih uloga u "Tragu divljači" ostvario je Miloš Timotijević u ulozi Blagojevog sina Aljoše, šezdesetosmaša, koga vodi lična osveta prema ocu.

- Njih dvojicu vezuje jaka, čudna opsesija. U svoj lik sam ušao neposredno pred samo snimanje, kad se moj kolega Uliks Fehmiu razboleo, tako da nije bilo mnogo vremena za pripremu. Uključio sam se u ovaj film baš kad sam imao premijeru predstave "Seks, umetnost, komunizam" u Bitef teatru, koja se bavila istim tim periodom i sličnom temom - objasnio je Timotijević.

Foto E. Stanišić

Njegovu sestru Sonju, manipulativnu koliko i nesrećnu junakinju, igra Nada Šargin.

- Sonja nije tragičan lik, svi ostali su tragičniji od nje. Ona je samo odrasla i živela pored krvoločnih muškaraca, te pokušava da spasi sebe - zaključila je Šargin.

"Trag divljači" je snimljen u produkciji kuće "Režim", koproducenti su Kosta Đorđević i Goran Bjelogrlić, a uz podršku "Telekoma Srbija", Filmskog centra i Ministarstva kulture. Posle premijera u Beogradu i Novom Sadu, film Nenada Pavlovića će se od 6. oktobra naći na repertoaru svih bioskopa.

Foto E. Stanišić

U planu je i mini-serija

VLADIMIR Lučić (na slici), prvi čovek kompanije "Telekom Srbija", ocenio je da sa producentskom kućom "Režim" Miloša Avramovića već imaju uspešnu saradnju sa serijalom "Južni vetar" a veoma je zadovoljan i novim projektom.

Foto Tanjug

- Naš kanal "Superstar TV" je od osnivanja imao ambiciju da postane srpski HBO i u tome uspevamo. Naše serije se prodaju na pet kontinenata, svakog meseca neka nova zemlja preuzima i emituje naše projekte. Nadam se da će tako biti i sa filmom "Trag divljači" koji će biti pretvoren u mini-seriju - najavio je Lučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!