POTPISAN PROTOKOL "TEATAR OTVOREN BALKAN": Srbija, Severna Makedonija i Albanija povezuju se u svim sferama pozorišta

V.V.C.

28. 09. 2022. u 17:27

U VLADI Srbije danas je potpisan protokol Open Balkan Theatre - Teatar Otvoreni Balkan, u okviru platforme o saradnji Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ ТЕАТАР ОТВОРЕН БАЛКАН: Србија, Северна Македонија и Албанија повезују се у свим сферама позоришта

foto:Dragan Mujan

Protokol su potpisali su v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, Vaso Ristov, direktor Nacionalne Opere i Baleta iz Skoplja i Abigaila Voština, direktorka Nacionalne Opere i Baleta iz Tirane, dok će direktorka Makedonskog Nacionalnog Teatra Simona Ugrinovska naknadno potpisati.

- Sve naše regionalne kulture čine važnu celinu Balkana. Veoma je snažna ideja balkanske kulture, kao posebne na celom svetu. Ako bismo mogli da razmenimo i umnožimo iskustva i kreativnost i da ih utkamo u jedan raznoliki ćilim, to bi ceo svet mogao da prepozna kao jedinstvenu balkansku kulturu koja je magična - naglašava Svetislav Goncić i dodaje da je projekat nastao na ideji da treba otvoriti vrata budućnosti i mladim ljudima.

Vaso Ristov, direktor Nacionalne Opere i Baleta Severne Makedonije, istakao je da je i do sada postojala odlična saradnja, ali da je Open Balkan Theatre šansa da se zbližimo i sarađujemo još više, pa i pomažemo jedni drugima kao institucije.

- Kroz razmenu operskih, baletskih, dramskih umetnika, dirigenata, solista, dramaturga i drugih umetnika nastaje nova i uzbudljiva energija može da podigne umetnički kvalitet i donese nešto novo u svim našim ansamblima - rekla je Abigaila Voština, direktorka Nacionalne Opere i Baleta iz Tirane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)