OTKRIVANJE UMETNOSTI NA IZVORU: Projekat predstavljanja privatnih kolekcija izložbom "Identiteti" galeriji ARTE

V.N.

27. 09. 2022. u 17:00

UMETNIČKA dela nastala na domaćoj likovnoj sceni tokom poslednjih šest decenija čine petu po redu izložbu u okviru projekta galerije ARTE - "Kolekcionar kao kustos i selektor".

ОТКРИВАЊЕ УМЕТНОСТИ  НА ИЗВОРУ: Пројекат представљања приватних колекција изложбом Идентитети галерији АРТЕ

Foto Galerija Arte

Postavka pod nazivom "Identiteti" do 19. novembra može da se obiđe u sva četiri izlagačka prostora ove galerije (na Andrićevom vencu i Ulici kralja Milana). Osnovni cilj projekta je, kako ističu u galeriji ARTE, da premosti jaz između privatnih i javnih zbirki i publici omogući pristup radovima koji se, iako u privatnom vlasništvu, lako mogu naći i u muzejskim kolekcijama.

Autori su izabrani na osnovu njihovih dostignuća na domaćem i internacionalnom planu. Ovoga puta reč je o radovima Marine Abramović, Aleksandra Cvetkovića, Čede Vasića, Mrđana Bajića, Radoša Antonijevića, Uroša Đurića, Džonija Rackovića, Nebojše Bežanića, Saše Pančića, Ivone Pleskonje, Žolta Kovača, Petra Mirkovića, Mihaela Milunovića, Marine Marković, Petra Mošića, Lidije Delić, Vuka Vučkovića, Kristine Pirković. Ali, i drugih umetnika za koje je karakteristično da su stvarajući u postmodernoj eri, lišenoj jasno definisanih stilskih pravaca, tražili individualni, lični izraz, težili da kreiraju sopstveni identitet.

-Izložba je okupila veliki broj stvaralaca koji su trenutno aktivni na umetničkoj sceni, a njome želimo i da najavimo uključivanje savremenih umetničkih tokova u naše programe, te će se slični projekti raditi i u budućnosti - ističe Jana Milosavljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja ARTE galerije. - Proces stvaranja sopstvenog identiteta za ove, publici već poznate autore, još uvek traje, a na njega veliki uticaj imaju manifestacije poput Oktobarskog salona u Beogradu i Venecijanskog bijenala. Izložba "Identiteti" otvorena je uoči jednog takvog događaja, "Art Market"-a u Budimpešti na kome će se predstaviti neki od autora čiji su radovi trenutno izloženi u ARTE galeriji.

Početkom oktobra će se pred evropskom publikom u Budimpešti biti dela Uroša Đurića, Nikole Markovića, Miće Stajčića, Dragomira Ugrena i Veljka Vujačića. A neki od izabranih autora sa postavke, poput Bore Iljovskog, Dušana Otaševića, Mrđana Bajića, Ivana Grubanova i Đorđa Ožbolta, tokom poslednjih decenija, su našu zemlju predstavljali na Bijenalu u Veneciji.

Većina onih čija dela čine "Identitete" pripadaju generacijama rođenim posle Drugog svetskog rata. Prema koncepciji postavke, izlagači su podeljeni u dve grupacije, a prelomna dekada koja ih razdvaja su burne devedesete godine prošlog veka. Za starije autore je ta decenija predstavljala tranzicioni period, dok za mlađe, devedesete definišu društveni milje u kome su se razvijali.

- Kako je muzejska praksa bila neaktivna u ovom periodu, umetnici su sa publikom ostvarivali komunikaciju pretežno kroz galerijsku izlagačku praksu - objašnjavaju u galeriji ARTE. - Privatne galerije su u novom milenijumu svojim projektima i radom dale novi senzibilitet umetničkoj sceni. Kroz direktnu saradnju sa umetnicima priređivale su se izložbe kojima su se publici predstavljali stvaraoci u povoju. Upravo savremeni autori koje su preporučivale nove galerije našli su svoj put do šire publike, a vremenom i svoje mesto u umetničkim zbirkama.

Savremena scena čiji presek nudi izložba "Identiteti" je, kako ističu, izrazito šarenolika i turbulentna.

- Beogradska scena sve više počinje da liči na Berlin od pre dve decenije,dok umetnost potpuno izlazi iz tradicionalnih dimenzija. Kolekcioniranje savremenih umetnika ima određenu draž i prednost u odnosu na tradicionalno sakupljanje dela starih majstora. Kolekcionar je u prilici da istražuje tržište, ima želju da upozna umetnika koji stoji iza izloženog platna, uđe u njegov atelje i otkrije umetnost na njenom izvoru - zaključuju u galeriji ARTE.

Još "velikih formata"

U PRVOJ polovini ove godine u galeriji ARTE uspešno je realizovana četvrta izložba projekta "Kolekcionar kao kustos i selektor" - "Veliki format". I izložba "Identiteti" donosi radove velikog formata.

- "Veliki format" specifična je karakteristika savremenog sveta umetnosti - ističu u galeriji "Arte". - Umetničkom delu se pristupa drugačije, ono više nije lepa slika ilis kulptura koja krasi enterijer, ono je sada snažni iskaz pojedinca koji istupa ispred sopstvenog društva. Delo je stav koji se može iskazati instalacijom koja zauzima celokupnu prostoriju ili performansom koji zahteva širinu spoljašnjeg prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)