OTVOREN 56. BITEF: Ruska pozorišna kritičarka Davidova otvorila Beogradski Internacionalni Teatarski festival

Tanjug

25. 09. 2022. u 21:29

ISTAKNUTA ruska pozorišna kritičarka, umetnica i kustoskinja Marina Davidova svojim nadahnutim govorom u vezi sa aktuelnom situacijom na frontu Rusija - Ukrajina, svečano je večeras otvorila 56. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF.

ОТВОРЕН 56. БИТЕФ: Руска позоришна критичарка Давидова отворила Београдски Интернационални Театарски фестивал

Foto: Tanjug

 - Nadam se da je ovo poslednji rat u Evropi - između ostalog je izjavila Davidova na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

 - Smatram da je to jedan od najvažnijih festivala u Evropi. Oduvek sam na njemu osećala posebnu ljubav prema Rusiji i ruskoj kulturi. Verovatno zbog viševekovnih simpatija između ove dve zemlje u Srbiji sam često nailazila na pokušaje opravdavanja spoljne politike svoje domovine - rekla je Davidova.

Marina Davidova se trenutno nalazi u izgnanstvu, bez prava na povratak u domovinu. Ona je nedavno napisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini zbog čega je ubrzo proterana iz Rusije.

 - Večeras bih želela da vas zamolim da pokušate da čujete glas miliona Rusa koji ne podržavaju trenutni rat i da razumete zašto je istinska ljubav prema Rusiji nespojiva sa podržavanjem napada na Ukrajinu. Budući da niko od nas u ovom auditorijumu ne pripada svetu politike već svetu kulture, predlažem da ostavimo po strani geopolitički aspekt ovog problema, jer mnogo bi demagogija moglo da se nagomila oko toga, i da na trenutni rat u Evropi gledamo kroz prizmu lepih umetnosti - dodala je Davidova.

Prema njenom stavu, fašizam je oduvek bio trijumf mediokriteta i upravo jednom takvom trijumfu ceo svet danas svedoči u Rusiji, odnosno u ovom trenutku svi su svedoci uništavanju ne jedne, već dve zemlje.

 - Još uvek gajim nadu da će ovo biti poslednji rat u Evropi, da naše kulturne veze neće biti prekinute i da će ruski teatar da se vrati ne samo na Bitef već i na druge međunarodne festivale. Proglašavam 56. Bitef otvorenim - zaključila je Marina Davidova.


Nakon njenog govora počela je belgijska plesna predstava „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima“ iz Antverpena, koreografa i reditelja Jana Martensa, trupe "GRIP" i "Dance on ansambl".

BITEF u 56. izdanju će trajati do 2. oktobra, a u Glavnom programu će biti izvedeno devet predstava.

BONUS VIDEO:

NAJSTARIJA GLUMICA NA SVETU: Branka Veselinović napunila 104 godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili