TRI POSTAVKE POVEZALE ČETIRI ZEMLJE: Otvorena izložba slika Save Šumanovića u Novom Sadu

Tanjug

24. 09. 2022. u 23:39

IZLOŽBA Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena je večeras u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

ТРИ ПОСТАВКЕ ПОВЕЗАЛЕ ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ: Отворена изложба слика Саве Шумановића у Новом Саду

Foto: N.Karlić

Reč je o jedinstvenoj izložbi u Srbiji, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Tri izložbene postavke povezuju četiri zemlje.

Autorka izložbe Milana Kvas kaže da su izložene čak 102 slike Save Šumanovića.

- 'U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine.Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje kakav je odnos bio srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena - ističe Milana Kvas.

Član Gradskog veća za kulturu Novog Sada, Dalibor Rožić podseća da delo Save Šumanovića ima izuzetnu vrednost za istoriju srpske i evropske umetnosti.

- 'Drago mi je da kroz realizaciju ovog projekta učestvuju četiri institucije iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Severne Makedonije. Ovo je ogroman doprinos u godini titule Evropske prestonice kulture - izjavio je Dalibor Rožić.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

- Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom.Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji - ističe Pjere.

Kaleidoskop kulture jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, povezao je galerije od nacionalnog značaja. Umrežile su se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke, i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja biće posvećena primenjenoj umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024