ODLAZAK SUROVE SESTRE MILDRED: Oskarovka Luiza Flečer preminula u snu, u porodičnom domu

V. N.

25. 09. 2022. u 06:30

AMERIČKA glumica Luiza Flečer, dobitnica nagrade Oskar za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975. godine, preminula je u 88. godini, prenosi AP.

ОДЛАЗАК СУРОВЕ СЕСТРЕ МИЛДРЕД: Оскаровка Луиза Флечер преминула у сну, у породичном дому

Foto AP

Flečerova je umrla u snu, okružena porodicom u svom domu u Mondurasou, u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njen agent Dejvid Šaul. On nije naveo uzrok smrti.

Njen sin Endrju Bik otkrio je da je Luiza umrla u petak prirodnom smrću. Glumica je preživela dve borbe sa rakom dojke, navodi AP.

Luiza Flečer je 1976. osvojila Oskar za najbolju glavnu glumicu za ulogu surove medicinske sestre Mildred Račed u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda", Formanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Kizija iz 1962.

Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario, a glumici je takođe doneo i nagrade BAFTA i Zlatni globus.

Foto AP

Zato što je svoju karijeru godinama odlagala kako bi odgajila svoju decu, Luiza Flečer je u ranim 40-im bila malo poznata kada je izabrana za ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana, koji se divio njenom radu godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova "Lopovi poput nas".

U to vreme nije znala da su mnoge druge istaknute zvezde, uključujući En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

Rođena je 22. jula 1934. u Birmingemu u američkoj državi Alabama. Luiza Flečer je znakovnim jezikom zahvalila svojim roditeljima, koji su oboje gluvi, kada je primila prestižni Oskar.

Ona je potom igrala u filmovima The Player Roberta Altmana, i "Isterivač đavola dva", a takođe se pojavljivala na američkoj televiziji u serijama kao što su "Nesalomivi" i "Zvezdane staze". Nominovana je za Emi za uloge u televizijskim serijama Picket Fences (1996) i Joan of Arcadia (2004).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista