RAZVOJ INDUSTRIJE U BEOGRADU U 19. i 20. VEKU: Dve pešačke ture u organizaciji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije

M.A.K.

22. 09. 2022. u 22:54

MUZEJ nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije, povodom Dana evropske baštine, organizuju dve pešačke ture kroz Beograd koje će se baviti razvojem industrije.

РАЗВОЈ ИНДУСТРИЈЕ У БЕОГРАДУ У 19. и 20. ВЕКУ: Две пешачке туре у организацији Музеја науке и технике и Музеја Југославије

Foto promo

Prva tura počinje 24. septembra u 13 časova ispred nekadašnje fabrike tekstila "Beko" u Bulevaru vojvode Bojovića i osvrnuće se na urbanu reciklažu indistrijskih objekata, dok će se druga, koja se održava 1. oktobra i počinje u 13 časova, fokusirati na jednu od prvih industrijskih zona u Beogradu. 

 
Razvoj industrije u Beogradu tokom 19. i prve polovine 20. veka tekao je paralelno sa širenjem grada i u značajnoj meriuticao na njegov prostorni i urbanistički razvoj. Položaj grada na ušću Save u Dunav bio je od velikog značaja za razvoj industrije, koja je pretežno bila smeštena izvan centralnih delova Beograda i težila ka njegovim ivičnim i manje izgrađenim prostorima.  Na prelazu iz 19. u 20. vek uz obale dveju velikih reka formirali su se industrijski centri. Jedan od prvih nastao je uz samu obalu Dunava i prostirao se od Dorćola do današnjeg Pančevačkog mosta i dalje ka Karaburmi. 
Ture su besplatne i traju dva sata, a učesnike će po nekadašnjim industrijskim zonama voditi Ada Vlajić i Rifat Kulenović, kustosi Muzeja nauke i tehnike, a tokom druge šetnje priključiće im se Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PROBE VATRE U BARSELONI: Predstava u koprodukciji JDP i Nacionalnog teatara Katalonije