MAJCI, S LJUBAVLJU, I POSLE SMRTI: Mira Đerić Šobajić obeležila 100. rođendan, objavljena posthumno čestitka njenog sina Miloša (FOTO)

V. N.

21. 09. 2022. u 21:35

MIRA Đerić Šobajić, majka proslavljenog srpskog slikara Miloša Šobajića, koji je preminuo prošle godine od korone, obeležila je danas stoti rođendan.

МАЈЦИ, С ЉУБАВЉУ, И ПОСЛЕ СМРТИ: Мира Ђерић Шобајић обележила 100. рођендан, објављена постхумно честитка њеног сина Милоша (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Za tu priliku, ostvaren je i Milošev amanet, koji je ostavio našem novinaru Goranu Čvoroviću da se u prikladnoj brošuri, namenjenoj za porodični krug, objedini Šobajićev predgovor i tekst koji je o njegovoj majci Miri pre nekoliko godina izašao u našem listu, uz nekoliko prikladnih fotografija.

Informaciju o tome objavila je na fejsbuk-stranici Šobajićeva udovica Maja Iskjerdo.

Bila je to svojevrsna posthumna poruka sina, velikog srpskog umetnika, majci koja nikada nije prežalila njegov prerani odlazak.

- Majka Mira će iz Korenice otići u Beograd da se upiše u Medicinsku školu, sa željom da nastavi studije medicine. Rat će je zateći u Lici. Mene će na kraju rata stvoriti zajedno sa mojim ocem Vojom, sa kojim će se venčati. Zatim će me nositi pored tenkova, kroz zimu i visoki sneg, od Slavonije i Papuka, gde me je rodila, pa preko Mađarske, do Beograda - napisao je Miloš o svojoj majci.

Miloš Šobajić je bio veoma vezan za majku koja ga je rodila u zbegu, 1944. godine. Isticao je da je bio jedina preživela beba. Nekako su stigli u Beograd, a odmah posle toga Šobajićev otac Vojo je postavljen za vojnog atašea Jugoslavije u Parizu, gde je otišla cela prodica.

Mnogo kasnije, slikar je i sam dugo živeo u Parizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UTEHA ZA PIKSIJA: Ćerka selektora posle utakmice objavila dirljivu sliku